Knjiga „Uništavanje i Prisvajanje Kulturnog Nasleđa“ Predstavljena u Beogradu

Večeras je u Etnografskom muzeju Beograda predstavljena knjiga „Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa: od Luvra, do Kosova i Palmire“. Grupa autora, uključujući profesora Dragana Simeunovića, dr. Danijelu Nešić, dr. Minu Zirojević i dr. Renatu Samardžić, istražuje dugu istoriju težnje za prisvajanjem tuđih kulturnih dobara.

Ova knjiga, objavljena u saradnji sa Ministarstvom kulture, dokumentuje da je želja za prisvajanjem tuđe kulturne baštine stara koliko i samo postojanje kulture. Kroz istoriju, ljudi su, iz osećaja inferiornosti i potrebe za dokazivanjem vlasništva nad teritorijom, uništavali tuđa kulturna obeležja.

Profesor Dragan Simeunović, idejni tvorac projekta, istakao je da je krađa kulturnog nasleđa bila sastavni deo mnogih ratova u ljudskoj istoriji. „Poslednjih godina svedoci smo svesti u međunarodnim krugovima koja nalaže da čitava kulturna baština na Kosovu i Metohiji pripada nekom drugom. Krađa kulturnog nasleđa uvek je bila praćena pohlepom i zavišću koje su nerazdvojne od čoveka“, dodao je.

Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, ukazao je na oštećenja i uništavanje mnogih zdanja srpske kulture na Kosovu i Metohiji tokom poslednjih nekoliko decenija.

Knjiga „Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa“ postavlja pitanja o licemerju zapadne civilizacije, krađi kulturnih dobara kroz istoriju, kao i aktuelnom stanju na Balkanu.

Autori naglašavaju važnost podizanja glasa u korist pravde i ukazuju na problem prisvajanja kulturne baštine od strane onih kojima ona ne pripada. Knjiga pokreće diskusiju o digitalnoj eri i značaju očuvanja kulturne svesti među mladima u Srbiji, upozoravajući na zamke fraza kao što su „Svi smo građani sveta“.

FOTO: SLUŽBENI GLASNIK / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE