Momo Kapor- rođeni Sarajlija i legenda Beograda

Momčilo Momo Kapor rođen je 1937. godine u Sarajevu kao sin jedinac Bojane i Gojka Kapora. Iako rođeni Sarajlija postao je legenda Beograda. Pored toga što je bio zaljubljenik u glavni grad naše zemlje i njegova legenda, bio je i poznati slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.


Ipak, u svojim delima često je spominjao rodno Sarajevo i jednom prilikom je rekao: „Bilo je predviđeno da se rodim, kao i ostali slikari, u Firenci, ali roda koja me je nosila 8. aprila 1937. godine imala je prinudno sletanje u grad Sarajevo zbog guste magle koja tamo uvek vlada. Tako je ime tog lepog i nesrećnog grada zauvek upisano u sve moje dokumente. Ma kuda da krenem ne mogu pobeći od njega.“


Ipak, rodni grad pamtio je po tragediji koja je zadesila njega i porodicu. Za vreme nemačkog bombardovanja Sarajeva, na kuću u koju su se sklonili Momina majka, baka i još četrdesetak ljudi pala je bomba. Tada četvorogodišnjeg dečala, majka je pokrila svojim telom, i na mestu ostala mrtva, spasivši tako svog sina, koji je jedini preživeo. Tako je Kapor u još najranijem detinjstvu ostao bez majke, dok mu je otac bio zarobljen u logoru u Nirnbergu, odakle je izašao tek nakon rata.

Momčilo Momo Kapor


Posle Drugog svetskog rata Momo Kapor dolazi u Beograd, gde je završio Treću beogradsku gimnaziju i Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Kao srednjoškolac počeo je da piše likovne kritike u različitim časopisima. Nešto kasnije počinje da piše putopise, feljtone i priče koje objavljuje u Vidicima, Politici, Oslobođenju, Ninu, Mladosti i Književnim novinama.


U tom periodu su nastale njegove prve drame koje je objavljivao pod pseudonimom i slao na različite konkurse. Pre završetka Akademije sreće Anu Pjerotić sa kojom se kasnije venčao i dobio dve ćerke, Anu i Jelenu.


Njegov književni opus bio je izuzetno bogat, autor je preko četrdeset romana, a pisao je i drame, putopise, eseje… Zanimljiv je podatak da je od supruge na poklon dobio mašinu za pisanje marke „Adler“ i od tada, njegove tekstove prvo su čitale supruga i ćerka.


Uporedo sa književnim , Momo Kapor stvarao je i likovna dela. Ilustrovao je sve svoje knjige i samostalno izlagao po celom svetu: u Srbiji, SAD, Italiji, Švajcarskoj, Venecueli, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.
Provincijalac, Foliranti, Una, Zelena čoja Montenegra, Dosije Šlomović, Konte, Magija Beograda, Putopis kroz biografiju, Od istog pisca, Uspomene jednog crtača, i mnoge drugeknjige Mome Kapora bile su na bestseler listama, a neke od njih su na njima još uvek.

Momo Kapor – Astrolog (foto-Zadužbina „Momo Kapor“)


Prevođen je na mnoge svetske jezike. Bio je dugogodišnji novinar-kolumnista vodećih beogradskih listova. Njegov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio, TV i pozorišnih drama kao i nekoliko filmskih scenarija.


Po njegovim knjigama snimljeno je nekoliko igranih filmova, a i sam je bio scenarista mnogih filmskih i televizijskih projekata.


Bogato stvaralaštvo Mome Kapora pratile su mnoge nagrade među kojima su najznačajnije Oktobarska nagrada grada Beograda, Nagrada za životno delo Udruženja književnika Srbije, Nagrada za životno delo Srpske književne zadruge, nagrada Radoje Domanović za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri i devet nagrada za najčitanije knjige godine koje su dodeljivali Zlatni bestseleri Hit libris.


Momo Kapor je umro u Beogradu 3. marta 2010. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U njegovu čast na Adi Ciganliji je otkrivena je visoka skulptura „Dafne“, a u Nebojšinoj ulici 18, gde je živeo, tri godine nakon njegove smrti postavljena je spomen-ploča da nas podseća na velikog Momu koji je predstavljao jedinstvenu ličnost koja je na magičan način objedinila slikarstvo i književnost.


Ćerke, Ana i Jelena Kapor osnovale su Fond „Momo Kapor“, dok je supruga slavnog umetnika, Ljiljana Kapor, osnovala Zadužbinu „Momčilo Momo Kapor“ u novembru 2010. godine i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival „Momin krug“ koji se tradicionalno održava svake godine početkom septembra.


Milica Mihajlović