Volonterski servis Zvezdare 14.februara obeležava 12 godina rada

Volonterski servis Zvezdare u utorak,14.februara, od 12 do 14 časova, u MZ „Zeleno brdo”, Bulevar kralja Aleksandra 395, obeležava svoj 12. rođendan kratkim umetničkim programom u kome će učestvovati učenici/ce OMŠ „Vladimir Đorđević”, Bilja Krstić, Snežana Jandrlić i Olivera Viktorović, a potom i druženjem volontera, saradnika i predstavnika Opštine. Goste i volontere će pozdraviti predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić, sa saradnicima, i donatorima uručiti zahvalnice i unikatne poklone.

Proteklu, 2022.godinu, rad Servisa je obeležilo priznanje „Svetislav Milić- mladima od srca“ koje je dodeljeno Volonterskom servisu Zvezdare u oblasti humanitarnog rada, mirne borbe za ljudska prava i za predan i posvećen rad svih članova tima.

Za dvanaest godina rada Volonterski servis je realizovao za više od 15.000 korisnika podršku u trajanju od oko 77 000 volonterskih sati i 32 300 usluga pomoći i podrške. Servisu se obraćaju sugrađani svih generacija, najčešće stariji, nemoćni i sugrađani sa invaliditetom kojima treba podrška u svakodnevnom funkcionisanju, kao i porodice koje imaju decu sa invaliditetom i različitim razvojnim problemima ili poremećene porodične odnose.

Na Zvezdari volontiraju sugrađani sa Zvezdare, Vračara, Savskog venca, Rakovice, Novog Beograda, Zemuna, Palilule, Voždovca, Starog grada, Čukarice i Pančeva. Najmlađi volonter ima 17, a najstarija volonterka 75 godina. Na Zvezdari volontiraju učenici, studenti, zaposleni, nezaposleni i penzioneri.

Image

Za 12 godina koliko Opština Zvezdara organizuje volontiranje na svojoj opštini, u Servisu je bilo aktivno više od 380 volontera u 6 dugoročnih programa. Servis realizuje pomoć u kućnim uslovima, Savetovalištu za pojedince i porodice, niz kreativnih radionica: škole slikanja, „Urbani baštovani”, virtuelna putovanja, Bonton starenja, škole krojenja, šivenja i pletenja, dekupaža i izrade upotrebnih predmeta i poklona od različitih materijala, kao i edukativne radionice: Škole engleskog, kompjutera i obuke seniora u okorišćenju aplikacija na mobilnim telefonima.Tokom cele godine Servis organizuje humanitarne akcije i bazare i promoviše volontiranje kao socijalnu vrednost za sugrađane svih generacija.

U proseku, 40 volontera mesečno obezbeđuje pomoć i podršku za 250 pojedinaca od toga je oko 50 korisnika u kućnim uslovima. I tokom vanrednog stanja zvezdarski volonteri su pružali pomoć i podršku najugroženijim sugrađanima. Protekle tri „covid“ godine učinile su da celokupna zajednica uvaži koliko su dugoročno značajni solidarnost, humanost i empatija.

Da podsetimo da je Servis i nacionalni „Šampioni lokalnog razvoja“za 2013/14.godinu, „Prijatelj zdravlja starijih“ Gradskog zavoda za javno zdravlje u 2015.godini. U 2018.godini Servis je dobio priznanje – Povelju Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje za razvijanje programa Volonterskog servisa Zvezdare kao dobrog modela i koncepta međugeneracijske saradnje. U 2020.godini BOŠ (Beogradska otvorena škola) i USAID dodelili su priznanje „Pokretači promena“ Radmili Urošević, kordinatorki Servisa, za kocept programa Volonterskog servisa Zvezdare kao pokretača promena na lokalnom nivou. Od 2015.godine Servis je pridruženi član nacionalne mreže Humanas koja unapređuje brigu za najstarije.

Kao primer dobre prakse, Volonterski servis Gradske opštine Zvezdara zastupljen je u nizu stručnih časopisa, edukativnim materijalima i na sajtovima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje.

Izvor www.zvezdara.rs