Toma Zdravković živi- u Skadarliji

Jedan od svojih poslednjih nastupa legenda narodne muzike, Toma Zdravković, održao je u Skadarliji, u kafani „Dva jelena“. Zato i ne čudi što je spomenik posvećen ovom pevaču podignut u samom centru Beograda. Kroz njega Zdravković i dalje živi, i to na svom omiljenom mestu, kako boem poput njega i zaslužuje. Spomenik je otkriven 02. oktobra na adresi Skadarska 26, koja je sada Tomino mesto.

Supruga Tome Zdravkovića pored spomenika Foto- Tanjug

Spomenik srpskom kantautoru, umetniku i pevaču narodne muzike otkrili su u Skadarliji članovi njegove porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i predsednikom SDP Srbije Rasimom Ljajićem koji je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika.

Kako je istakao medijima Ljajić, spomenik Tomi Zdravkoviću je spomenik jednom velikom umetniku, pesniku, tekstopiscu, stvaraocu, umetniku, pa tek onda pevaču.

-Toma je bio sve to u jednoj osobi, jedinstven i neponovljiv, ne samo na prostoru Srbije već i u nekadašnjoj zajedničkoj državi. Ovo je spomenik i jednom vremenu i nekadašnjoj subkulturi tog vremena koju je Toma obeležio. Ovo je spomenik i jednom čoveku koji nije živeo po uobičajenim pravilima, koji je govorio da je život bogatstvo i da ga treba trošiti a ne štedeti- rekao je Ljajić dodajući da je ovo i spomenik svim Dankama, Brankama, Sanjama, svim Jelenama, svim tamburašima koji će ovde pevati „O, Ciganko moja“, svim prokletim kafanama i raznim sudbinama koje se dešavaju u tim kafanama.

Što se tiče inicijative za podizanje spomenika Ljajić napominje da ideja nije potekla od njega, već od njegovog prijatelja Igora Musića. Sa oduševljenjem je prihvatio tu ideju jer je odrastao uz Tominu muziku, odlazio je na njegove nastupe i u Sarajevo, i još kao mladić se oduševljavao njegovim pesmama i atmosferom koju je pravio.

-I odatle je potekla ova inicijativa da se izgradi spomenik i to baš u Skadarliji. Pravo mesto za pravog, i rekao bih, jedinstvenog čoveka na ovim prostorima- dodao je Ljajić.

I dok Toma Zdravković živi kroz svoju bistu u Skadarliji, i dan danas, prepričavaju se legende o ovom pevaču.

Jedna od njih kaže da je nakon jednog od nastupa u kafani „Dva jelena“, ceo svoj honorar poklonio devojčici koja je prodavala cveće – honorar toliki da je mogla kupiti manji stan u Beogradu. Legenda dalje kaže da ona svake godine na njegov rođendan posećuje njegov grob i ostavlja cveće.

Ipak, jedna od najtužnijih priča je ona o tome kako se Toma oprostio u kafani od prijatelja.

Opšte je poznato da je pevač bio slab na žene, alkohol i kocku, zbog kojih je napisao neke od najlepših pesama, ali to ga je polako uništavalo. 1987. godine bolest ga je slomila, ali je on na jesen te iste godine krenuo na turneju poznatu kao „Oproštajni koncerti“.

Punio je koncertne sale 20 večeri za redom, ali za svoje prijatelje želeo je da održi oproštajni nastup i to u Skadarliji, kafani „Dva jelena“, gde je često nastupao.

Tom, intimnom nastupu, za odabrane, prisustvovali su Cune Gojković, Seka Sablić, Tanja Bošković, Milovan Ilić Minimaks, Danica Maksimović…

„Pevač sa najtužnijim očima na svetu“ tada je išao od stola do stola, gledao prijatelje u oči i svakom od njih posvetio stih, „oproštajni stih“. Pesme su pratili aplauzi, a emocije nisu mogle da se sakriju, na momente su izbijale u vidu snažnih zagrljaja i suznih očiju.

Tog nastupa prisetila se i čuvena glumica Seka Sabljić u intervjuu datom televiziji „Al Džazira“.

  • Mi smo svi pozvani. Mnogi glumci su bili pozvani. To je Skadarlija, (restoran) „Dva jelena“, da dođemo, jer je Toma pravio oproštajno veče. On umire. Toma umire, kraj je, i to je. To je toliko meni bilo strašno. Neki su pokušavali, kada on peva, da se raduju, da prate pesme. Meni je to bilo strašno. Strašno. Kada se meni obratio, ja sam mogla samo da ga grlim. E, sada, lepa je priča posle. Toma dalje radi, Toma dalje peva. Ja se sećam, mi smo pričali, al’ nas je prešao, ovo je sve bio marketing za njega. Međutim, nije. On je posle godinu dana završio život – rekla je Seka.

Printscreen Youtube – Seka Sabljić i Toma Zdravković-oproštajni nastup u „Dva jelena“

Taj koncert ostao je kao jedan od mnogih od skadarlijskih mitova o Tomi Zdravkoviću.

  1. godine albumom „Kafana je moja sudbina“ Zdravković se pozdravio od publike i to samo nekoliko meseci pre nego što ga je bolest prikovala za postelju na VMA u Beogradu. Preminuo je 30. septembra 1991. godine, posle 17 godina borbe sa kancerom prostate. Ali Tomine pesme ostale su da žive i nakon njegove smrti, kao i bista koja nas podseća da je Toma tu, u Skadarliji i delimično, u svakom od nas.

Milica Mihajlović