BESPLATNE EKOLOŠKE PEŠAČKE TURE NA VELIKOM RATNOM OSTRVU

Gradska opština Zemun nastavlja sa projektima koji promovišu Zemun kao prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda. Tokom jula i avgusta građani će biti u prilici da uživaju u upoznavanju zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, kao netaknuti biser prirode, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara.

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, u toku besplatne pešačke eko šetnje posetioci će biti upoznati sa istorijatom ostrva, režimima zaštite, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva, a posebno autohtonim i ugroženim vrstama, specifičnostima, ali i opasnostima koje prete od zagađenja životne sredine, unošenja invazivnih vrsta, preteranog korišćenja, urbanizacije…

Nakon šetnje ”stazom zdravlja”, u Zelenom amfiteatru će se diskutovati o zaštiti prirode i prirodnim vrednostima ostrva i realizovati šaljivi eko kviz i eko radionice za decu.

TURE ĆE SE ODRŽAVATI SUBOTOM OD 9 DO 12 ČASOVA.

Mesto okupljanja je na izlasku sa pontonskog mosta na plaži ”Lido”, od 8.30 do 9 časova.

Potrebno je poneti flašicu vode, šešir ili kačket, i imati adekvatnu obuću i odeću za boravak u prirodi.

Takođe, učesnici eko-tura svoj boravak na ostrvu mogu nastaviti na plaži Lido gde je obezbeđeno sve što je neophodno za udoban boravak na obali Dunava.

APELUJEMO NA UČESNIKE EKO-TURA DA SE PRIDRŽAVAJU KONCEPTA, DA NE NAPUŠTAJU GRUPU I DA PRATE INSTRUKCIJE VODIČA, KAKO BI SE IZBEGLI ”SUSRETI” SA DIVLJIM SVINJAMA.

POZIVAMO GRAĐANE DA SE PRIJAVE I ISKORISTE BESPLATNE PROGRAME KOJE OPŠTINA ORGANIZUJE.

PRELASKOM PREKO PONTONSKOG MOSTA ZAKORAČITE U EKOLOŠKU AVANTURU.

PRIJAVA – TANJA KUKOBAT

TELEFON 011/2197 985 I 062/8018 892, SVAKOG RADNOG DANA U VREMENU OD 7.30 DO 15.30 ČASOVA ILI NA IMEIL ADRESU: tanja.kukobat@zemun.rs

www.zemun.rs