„DANI EVROPSKE KULTURNE BAŠTINE NA VRAČARU 2023“

Koncertom „Carevac na Vračaru“, na platou ispred Hrama Svetog Save, svečano je otvorena manifestacija „Dani evropske kulturne baštine na Vračaru“, koja predstavlja deo velike evropske manifestacije koja čuva i promoviše raznolikost kulturnog nasleđa Evrope, kontinuitet i učenje iz tradicije. U tom šarenom mozaiku raspevane Evrope različitih ritmova muzička tradicija Srbije predstavlja značajan deo. „Dani evropske baštine“ predstavljaju najrasprostranjeniju kulturnu manifestaciju u kojoj učestvuju svi evropski gradovi, a ovogodišnja tema je „Živo nasleđe“.

Na otvaranju koncerta obratio se predsednik Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Milan A. Nedeljković, koji je na početku podsetio da je Vlastimir Pavlović Carevac rođen u selu Carevac pored Velikog Gradišta, ali da je veći deo života proveo upravo na Vračaru. „Gradska opština Vračar je 2017. godine postavila spomen ploču i uredila parkić u neposrednoj blizini njegove kuće. Negujemo uspomenu na legendu i barda srpske muzike, koji je proslavio srpsku violinu u celom svetu i koji je osnovao orkestar koji će večeras izvoditi program. Želim vam ugodno veče ispred najvećeg pravoslavnog Hrama na Vračaru“, zaključio je prvi čovek Opštine Vračar.

Dobrodošlicu na koncert uputio je i član Veća Gradske opštine Vračar Dragi Lukić. „Ovaj koncert je zajednički projekat Opštine Vračar i Narodnog orkestra RTS, a u njegovoj realizaciji svih ovih godina pomažu nam Mira Drobac i Nikola Rackov. Projekat je započet pre šest godina, na inicijativu Zorana Marjanovića i Radmile Sarić. Carevac je veći deo svog života proveo na uglu ulica Borislava Pekića i Makenzijeve. Pre rata je imao svoj restoran, a pored toga što je bio advokat on je uveče zabavljao goste. Govorio je da je pevač u ulozi da otpeva pesmu, a da je violina tu da je ulepša, a on je svojom violinom ne samo ulepšavao pesmu, već je i proslavio svuda u svetu. Zato je Carevčeva violina naša baština, naše kulturno bogatstvo, i u sećanje na njega tradicionalno organizujemo ovaj koncert i njime otvaramo ‘Dane evropske kulturne baštine na Vračaru’“, izjavio je Dragi Lukić.

Gost koncerta bio je i zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković, koji je istakao zadovoljtvo što se pred ovolikom publikom slavi lik i delo Carevca. On je istakao da se i u Velikom Gradištu realizuje festival koji slavi Vlastimira Pavlovića Carevca i srpsku narodnu muziku „Carevčevi dani“ i to već 29 godina. Naglasio je da je ono što je Vuk Stefanović Karadžić za naše pismo, to je Vlastimir Pavlović Carevac za srpsku narodnu muziku. Na kraju je zaključio da će opština Veliko Gradište nastaviti da čuva sećanje na Carevca i njegovo delo.

Svečanosti su prisustvovali zamenica predsednika Gradske opštine Vračar Radmila Sarić, članovi Veća Gradske opštine Vračar: Marko Ivetić, Srđan Stamenković i Marko Čuturilo i šef Kabineta predsednika Opštine Nikola Jelenković.

Muzički program na Vračaru otvorili su istaknuti vokalni solisti Danica Krstić i Aleksandar Tirnanić, a pesma „Kude si pošla mori cveto“ uvela je prisutne u temu ove tradicionalne manifestacije, koja kroz brojne i raznovrsne programe populariše naše dragoceno nasleđe, koja je deo baštine evropskog naroda.

Tradicija ili predanje održava se usmenim prenošenjem na kojim počiva kontinuitet i identitet jedne kulture nastale u seoskim i gradskim sredinama. Autentično pevanje zlatiborskog kraja i tradiciju sačuvanu u ovom regionu Srbije predstavila je muška pevačka grupa „Srpski božur“ iz Ribaševine, koja je donela i pomalo zaboravljene zvuke pevanja na bas. Prisutnima se predstavila i violinistkinja Ena Bojić, pobednica ovogodišnjeg takmičenja „Carevčevi dani“. Učesnike je tokom koncerta pratio Narodni orkestar Radio-televizije Srbija pod dirigentskom palicom Vlade Panovića. Voditelj programa bio je glumac Milan Milosavljević.

www.vracar.rs