Dodela nagrada na svečanom zatvaranju 51. Filmskog festivala u Sopotu

U subotu je završen 51. Filmski festival u Sopotu i ovom prilikom je održana svečana dodela nagrada festivala koji je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot i Gradskom opštinom Sopot.

Žiri takmičarskog programa 51. Filmskog festivala u Sopotu u sastavu: Ana Maria Rosi, rediteljka (predsednica žirija), Mihaela Stamenković, glumica i Rade Radivojević, kompozitor, dodelio je sledeće nagrade:

Nagrada GRAN PRI festivala dodeljena je filmu DA LI STE VIDELI OVU ŽENU (u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića). Nagradu je primio Matija Gluščević.
Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Pjeru Žalici za film PRAZNIK RADA. Reditelj nije bio prisutan na dodeli, ali se prisutnima obratio i zahvalio video porukom.
Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mariji Škaričić za film TRAGOVI (u režiji Dubravke Turić). Marija se takođe obratila putem video poruke.

Nagrada „Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dodeljena je Jovi Maksiću za film OLUJA (u režiji Miloša Radunovića).
Odluku o nagradi publike za najbolji film doneo je žiri publike u sastavu: Katarina Mioš, predsednica žirija, Marina Spasojević i Sanja Jević. Ova nagrada je dodeljena filmu TRAG DIVLJAČI, a uručena je Nenadu Pavloviću, reditelju filma.
Specijalno priznanje stručnog žirija pripalo je posthumno, Puriši Đorđeviću za film USTA PUNA ZEMLJE, a u obrazloženju stoji da je ovo ostvarenje velikana srpske i jugoslovenske kinematografije u najboljoj tradiciji osnovne ideje ovog festivala kada je osnivan pre pola veka: afirmisati filmove prožete slobodarskim duhom i humanim porukama. Lidija Andrić, ćerka Puriše Đorđevića, je primila ovu nagradu.
Prijatelj ovogodišnjeg SoFesta su Grovana satovi i Optika i satovi „Braća Mirčić“ iz Mladenovca.

www.sopot.org.rs