Izložba slika Milene i Branka Šotre u Galeriji `73

Učetvrtak, 21. septembra, u „Galeriji `73” u Beogradu otvorena je izložba Milene i Branka Šotre, pod nazivom „Umetnička zlata sestre i brata”. Radovi su iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju, a izbor radova i tekst za katalog pripremio je Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Na otvaranju, prisutne je pozdravila Mirela Pudar, direktorka „Galerije `73”, koja je izrazila zadovoljstvo što se nastavlja uspešna saradnja sa Muzejom Hercegovine u Trebinju, a naročito što je u pitanju organizacija izložbe dva vrsna slikara, brata i sestre, iz porodice Šotra, rodom iz Pješivca kod Stoca.

Zatim se prisutnima obratio g. Đorđe Kadijević, koji je istako da je Branko Šotra, istaknuti i afirmisani umetnik, svoj umetnički talenat najviše iskazao u grafici. Njegovi radovi pokazuju izuzetan dar da kroz oštre linije i trodimenzionalnost prikaže arhitekturu hercegovačkih gradova i podneblja, kao i kroz teme kojima se bavio u kasnijoj fazi svog likovnog stvaralaštva, kada je radio portrete boraca, seljaka, hercegovačkih gorštaka, i u poslednjoj fazi kada se bavio apstrakcijom. Za razliku od njega, njegova sestra nije dovoljno afirmisana i njeni radovi nisu poznati široj likovnoj publici ni kritici, ali njen slikarski talenat nimalo ne zaostaje za Brankovim. Naglasio je da i ova njena dela pokazuju raskošni talenat prve hercegovačke slikarke. Dodao je da oba umetnika definiše jak umjetnički senzibilitet i da su svako na svoj način, pokazali izraziti talenat u ekspresivnom doživljaju prirode i podneblja iz kojeg su potekli.

Direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju gđa Ivana Grujić, zahvalivši se na srdačnom dočeku od strane domaćina i gospodinu Đorđu Kadijeviću koji je odabrao one radove koji će na najbolji mogući način osvetliti slikarske obraze brata i sestre, Milene i Branka, istakla je da, nakon što je Jovan Dučić, idejni tvorac muzeja, 1935. godine poklonio svoju privatnu zbirku kamene plastike Muzeju, a zatim nakon smrti i svoju umetničku zbirku, poklon Branka Šotre, koji je usledio neposredno nakon osnivanja Muzeja 1952. godine, bio plemenit gest kojim se muzejska zbirka formirala. Tada je Branko Šotra poklonio svojih 15 grafika, što je ujedno bio i prvi Legat Muzeja. Potom su, na neki način podstaknuti vezanošću za svoj zavičaj i drugi hercegovački slikari i njihovi srodnici nastavili taj niz darivanja Muzeju Hercegovine u Trebinju, kao što su Beta Vukanović, Uroš Popović, brat Atanasija Popovića, Marija, udovica Mirka Kujačića, Milorad Ćorović i drugi. Među njima, posebno mesto zauzima Milena Šotra Gaćinović, koja je u dva navrata poklonila preko 100 svojih radova, a onda su njen put sledila njena deca, Ksenija i Vladimir, sa suprugom Zorkom, poklonivši Muzeju znatan broj radova svoje majke i ujaka. Zahvaljujući svima njima, Muzej Hercegovine danas ima, na neki način jedan zajednički legat hercegovačkih slikara, različitih u svom likovnom izrazu ali sa izraženom pripadnošću svom zavičaju. Učeni u različitim slikarskim školama po svetu, ostavili su neizbrisiv trag u istoriji umetnosti jugoslovenskog ali i evropskog slikarstva, i zbog toga ovom izložbom i obeležavamo Dane evropske baštine, jer njihova dela pripadaju i evropskoj kulturi, sa jakim tradicionalnim hercegovačkim korenima.

Izložba „Umetnička zlata sestre i brata” je organizovana povodom obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine, koja se održava od 15 – 30. septembra, sa ovogodišnjom temom „Živo nasleđe”, u saradnji „Galerije `73”, kao organizatora, i Muzeja Hercegovine u Trebinju, u kome se čuvaju ovi umetnički radovi.

Za posetioce izložba je dostupna do 3. oktobra 2023. godine.

Otvaranju je prisustvovao i zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, g. Igor Jovanović, kao i predstavnici gradske opštine Čukarica Jovica Gostojić i Branka Spaić Fleger.

www.cukarica.rs