Međunarodni festival folklora „Vlaška 2023“ po pokroviteljstvom GO Mladenovaac

Vlaška će postati epicentar svetskog folklora dok se Međunarodni festival folklora „Vlaška 2023“ sprema da zaseni scenu svojim raznobojnim i živopisnim programom. Ova izuzetna kulturna manifestacija okupiće ansamble iz raznih zemalja i pružiti publici jedinstvenu priliku da uživa u bogatstvu tradicije i kulture iz celog sveta.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 6. jul, sa početkom u 20:30 časova, na letnjoj sceni u samoj Vlaškoj. Očekuje se da će hiljade posetilaca iz svih krajeva okupirati ovu pozornicu kako bi doživeli spektakl koji nudi „Vlaška 2023“.

Među učesnicima festivala nalaze se renomirani ansambli koji su se istakli svojim izvanrednim nastupima širom sveta. Ansambli „Bafoco“ iz Čilea, „Anita Garibaldi“ iz Brazila, „Blaževski“ iz Makedonije i „Makedonci“ iz Bugarske izvedbom tradicionalnih plesova, pesama i nošnji donose svoje jedinstvene kulturne identitete na vlašku pozornicu.

Pored internacionalnih ansambala, domaći ansambli takođe će zasijati svojim talentom. KUD „Šumadija“ iz Vlaške, KUD „Karađorđe“ iz Radovanja, KUD „Zlatibor“ iz Čajetine, KUD „Slavko Manojlović“ iz Mladenovca, KUD „Ljubomir Ivanović – Gedža“ iz Kovačevca, KUD „Vojvoda Janko Katić 1896“ iz Mladenovca i KUD „Prelo“ iz Rabrovca ponosno će predstaviti svoje lokalne tradicije i običaje.

Pokrovitelj ovog spektakla je Gradska opština Mladenovac, koja je prepoznala značaj očuvanja i promovisanja kulturnog nasleđa. Organizator festivala je KUD „Šumadija“ iz Vlaške, koji je uložio napore da stvori platformu za interkulturalnu razmenu i međunarodnu saradnju kroz umetnost folklora.

Letnja scena u Vlaškoj postaće epicentar folklornog sveta od 6. do 8. jula, sa početkom programa svake večeri u 20:30 časova. Ulaz na festival je slobodan, omogućavajući svima da se pridruže ovom jedinstvenom kulturnom događaju i istraže čaroliju tradicionalnih izraza iz različitih krajeva sveta. Posetioci će imati priliku da uživaju u plesovima, melodijama i nošnjama koje oživljavaju bogatu baštinu svake kulture.

Slika www.mladeovac.rs