NAGRADA „ISIDORA SEKULIĆ“ SVEČANO URUČENA U KUĆI KRALJA PETRA

Gradska opština Savski venac priredila je danas manifestaciju “Dani Isidore Sekulić” u Kući Kralja Petra na kojoj je svečano uručena nagrada “Isidora Sekulić” za 2022. godinu književniku Draganu Stojanoviću za knjigu Tripl Dablin objavljenu u izdanju izdavačke kuće „Dosije“-studio iz Beograda.

Novčanu nagradu dobitniku je uručio član Veća GO Savski venac Dejan Gerić, a Povelju i Plaketu članica opštinskog veća Ana Marinković. Priznanje književnicima koje je dodelila opština Savski venac za uspešno književno delo ostvareno u žanrovima kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji tokom 2022. godine obuhvatilo je jednu nagradu za period protekle godine.

Žiri Književne nagrade „Isidora Sekulić“ u sastavu: Petar V. Arbutina (predsednik), Laura Barna i prof. dr Dobrivoje Stanojević saopštio je da je na konkurs pristiglo 43 književna dela, a jednoglasnom odlukom članova žirija nagrada koja nosi ime velike književnice pripala je zasluženom dobitniku – izjavio je Dejan Gerić.

Program je upriličen nastupom Muzičke škole „Davorin Jenko“ čiji su predstavnici sve prisutne zabavili izvođenjem muzičkih numera na klaviru i violini. Takođe, tokom svečanosti posetiocima su predstavljeni citati najznačajnijih Isidorinih dela.

  • Opština Savski venac neguje tradiciju sećanja na Isidoru Sekulić, jer kao što njena dela traju i trajaće vekovima, tako i ova književna nagrada postoji već 50 godina – rekao je tim povodom Gerić, izrazivši zadovoljstvo što se galeriji velikana koji su do sada osvajili ovu značajnu nagradu u srpskoj književnosti, svake godine pridruže autori koji svojim književnim profilom pokazuju da su dolični nagradi koja čuva spomen na izuzetan književni rad večne Isidore Sekulić.

Manifestacija traje dva dana, a tokom drugog dana, 23. juna 2023. godine s početkom u 18 časova biće održana „Isidorina čajanka“u okviru koje će se organizovati predstavljanje pobedničkog književnog dela i razgovor sa dobitnikom nagrade a u okviru projekta „Isidora nas sluša“.

www.savskivenac.rs