Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao novoizgrađeni Hram Sabora Svetog Jovana Krstitelja

Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije služio je danas na praznik Sabora Svetog Jovana Krstitelja Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novoizgrađeni Hram u naselju Makiške terase na Čukarici, koji i nosi ime Sabora Svetog Jovana Krstitelja.

Osvećenju Hrama prisustvovao je predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić, predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, pomoćnik predsednika Jovica Gostojići članovi Veća Miljan Ćeranić,Branka Spaić-Fleger, Čedomir Sovtić i Aleksandar Blagojević, direktor u Narodnoj banci Rade Petrović, zamenik direktora „Beograd na vodi“Aleksandar Trifunović,brojni građani i parohijani.

„Nema veće radosti za jednu zajednicu, za jedan grad, za jedno selo,, za jedan deo grada, za neko naselje, od radosti kada se osvećuje mesto, kada se osvećuje hram u kojem će se služiti sveta liturgija praznicima i nedeljom, u kojem će se Bogu moliti, sveštenik sa svojim narodom svakodnevno. Nema veće radosti i nema većeg blagoslova“, rekao je Njegova Svetost patrijarh Porfirije . „Hram božiji , braćo i sestre postoji kao mesto susreta sa Bogom koji je smisao i radost naša, bez koga ne možemo ni jedan korak učiniti“, rekoa je patrijarh i izrazio radost zbog osvećenja hrama u kojem će se od danas, s blagoslovom Božijim služiti Sveta liturgija, a svi koji ovde žive imaće priliku da se ovde i organizuju i susrećući se sa Bogom i međusobno se susreću da u Bogu, Hristu, u veri budu jedno, poručio je okupljenim parohijanima Njegova Svetost patrijarh Porfirije.

Nakon čina osvećenja novoizgrađenog Hrama i Svete arhijerejske liturgije Njegova Svetost patrijarh Porfirije dodelio je ordene Srpske pravoslavne crkve dobrotvorima koji su pomogli izgradnju Hrama. Najviša odličja Sinoda Srpeske pravoslavne crkve ordene Svetog Save drugog reda dobili su predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, direktor u Narodnoj banci Rade Petrović , glavni inženjer građevinskog preduzeća Gramis Rajko Ranković, direktorr preduzeća #M Milan Matković, a direktor preduzeća Gramis Miloš Spasenović odlikovan je ordenom Kralja Milutina.

Starešina Hrama proteojerej stavrofor Milan Vilenica zahvalio se Njegovoj Svetosti, dobrotvorima, opštini Čukarica i predsedniku Srđanu Kolariću i svima koji su nesebično pomogli izgradnju Hrama Sabora Svetog Jovana Krstitelja.

U kulturno umetničkom programu u porti crkve učestovao je KUD „Tucović“ i guslari.

www.cukarica.rs