NOVI IZGLED NAJLEPŠE PRESTONIČKE PIJACE

U planu je modernizacije pijace ”Zemun” i projektom je predviđeno da se pijaca, budući da je smeštena u starom jezgru, uklopi u ambijentalnu celinu.

JKP ”Beogradske pijace” najavljuju kompletnu revitalizaciju sa novom opremom, nadstrešnicom, gastro blokom namenjenim svim ljubiteljima dobre kuhinje, pozitivne energije i prijatne atmosfere.

Posetioci će moći da uživaju u kupovini i raznovrsnim street food restoranima na kompletno uređenoj pijaci.

Po istorijskim zapisima, krajem 17. veka seljaci su mušterijama u Zemunu donosili robu ”na noge”, u ustanove i kuće, jer gospoda tada nije odlazila na pijacu, gde se snadbevala zemunska sirotinja. Namirnice su prevožene konjskim zapregama, ali i špediterima. Lubenice i grožđe prevoženi su rekama iz Starog Slankamena, kupus je dolazio iz najboljih bašta na Lidu, dok su Nemci na nekadašnjoj zemunskoj pijaci prodavali svoju robu: puter, mileram i švapski sir. Osim zelene, u Zemunu je na obali reke postojala i riblja pijaca, što je na neki način ostala tradicija do danas. Specifičnost ove pijace oduvek je bila prodaja sveže rečne ribe iz ulova dunavskih alasa.

Današnja zemunska pijaca nalazi se na Masarikovom trgu, a Gospodska ulica preseca tržnicu na dva dela. Baš na ovom placu je nekada, sve do 1960. godine, postojala i žitna pijaca popločana turskom kaldrmom, gde su trgovci i proizvođači ovde u zapregama dopremali žito.

preuzeto sa opštine Zemun