Obeležen 19. oktobar – Dan oslobođenja Čukarice u Drugom Svetskom ratu

Povodom Dana oslobođenja Čukarice u Drugom svetskom ratu, 19. oktobra, odata je počast i položeni su venci na spomenik palim borcima za oslobođenje otadžbine, u parku na Banovom brdu.

Obeležavanju 79. godišnjice oslobođenja Čukarice prisustvovao je predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, predsednica Skupštine Lidija Jovanović, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a Čukarice, kao i predstavnici udruženja potomaka ratnika i političkih stranaka.

Venac na spomenik palim borcima za slobodu položio je predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić.

Vence su, u ime Gradske opštine Čukarica, položili predsednik opštine Srđan Kolarić i predsednica Skupštine Lidija Jovanović, a vence je položila i delegacija Vojske Srbije. Polaganjem venaca, počast palim oslobodiocima, odali su predstavnici SUBNOR-a Srbija, predstavnici SUBNOR- a Čukarica, mesnih odbora SUBNOR- a „Blagoje Parović“, „Ostružnica“, „Umka“, „Rušanj“, „Vinogradi“ i „Omladinskih radnih akcija – Železnik“, kao i Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, Udruženja „Dr Ačibald Rajs“, Udruženja starosedelaca Čukarice, opštinskih odbora Socijalističke partije Srbije i PUPS-a Čukarica.

Nakon polaganja venaca, prisutnima se obratio predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić.

„Srbija, kakvu imamo danas, nije nam ni od koga poklonjena. Niko nam nije, na svilenom jastuku ili na srebrnom poslužavniku, doneo i rekao: raspolažite i činite dalje šta vam je volja, nego je taj narod, ne reke, već čitava mora i okeane, sopstvene krvi, žuči, suza i znoja morao da prolije, da bismo mi, danas, državu imali.

U isto takvo vreme, da je izgrađenu sačuva i odbrani, i to su uvek radili oni koji su najbolji među nama. Takvima se svi zajedno poklanjamo danas i zahvaljujemo za njihoov delo kojim su nas zadužili. Onima, na čijim je ramenima nicala država, čije su srce i mišice učinili da nam sloboda procveta. Jer su grudi i ruke bile dovoljno snažne da nam otadžbinu, onda kada je najteže, sačuvaju. Oni su znali da je sloboda svetinja i u nju čvrsto verovali i znali da sloboda ima svoj pun smisao samo ako donosi mir, jer samo u miru može država da se podigne, izgradi i ojača. Mi danas možemo da kažemo nešto drugačije, kada to kažemo, ne oholo i gordo, već sa poštovanjem, samo istinu svedočimo, da smo deo tih važnih snova boraca za slobodu u ovo vreme uspeli da ostvarimo. Ovaj grad uspeo je konačno da se na dostojan način zahvali osnivaču srpske države Stefanu Nemanji i osnivaču naše crkve Svetom Savi, dovršivši posvećeni mu hram, posle mnogo decenija uspeo da dovrši i obilaznicu oko Beograda, Klinički centar, stanicu Prokop, i još mnogo toga što smo dugo čekali. Znamo da spolja mnogi nisu svesni, nisu zadovoljni Srbijom koja ume da se bori i pobeđuje. Nisu srećni i ne mogu to da prihvate i zaborave. Neće to i ne mogu da oproste, pre svega, čoveku koji je kao šef države uneo velike promene predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon njega neće ni nikom od nas, čija je krivica, baš kao što je bila i našim dedovima, samo u tome što svome narodu pripadamo, što u svoju državu verujemo i što se njenom uspehu radujemo i da se za njega borimo. Samo zbog toga što smo ponosni i otvoreno kažemo da svoju Srbiju volimo najviše na svetu. Ako je tako i neka je, i to znamo, kao što znamo da te promene ne bi bile moguće da nije bilo važnog preduslova da mi svoju kuću u svojoj državi imamo, da je čuvamo da bude svoja slobodna, samostalna i suverena, jer je njeno postojanje preduslov za sve drugo. Država nije igra, nije igračka i nećemo nikada da dozvolimo da da padne u ruke neodgovornima, a o čemu bi se samo naši neprijatelji radovali. Bilo kome ko će zbog svoje zabave biti u stanju da je sruši i pogazi ono što su velikani decenijama za nas stvarali. To nikada ne smemo i nećemo dopustiti. Prvo, jer je nedopustivo prema onima koji su nam obezbedili slobodu koju imamo danas. Drugo, jer je to naša obaveza prema onima koji tek dolaze i zato neka bude i naše obećanje upravo njima. Ova će generacija, posle sebe, da ostavi samo više od onoga što je zatekla, sačuva svoju državu, jer je to jedini način da narod čestitih i ponosnih ljudi reši da opstane pred svim burama i olujama istorije, ima svoj život i svoju budućnost. Postaraćemo se da to i bude“, rekao je predsednik Narodne Skupštine dr Vladimir Orlić.

Predsednik OO SUBNOR Čukarica Milutin Šoškić je govorio o slobodarskim danima i hrabrosti oslobodilaca Čukarice i posebno se zahvalio predsedniku Narodne Skupštine dr Vladimiru Orliću koji je prisustvovao obeležavanju ovog značajnog dana za Čukaricu.

U prigodnom umetničkom delu programa stihove su govorili glumci Aleksandar Dunjić i Miodrag Rakočević, a stihove je kazivao i mladi Vuk Matija Veličković, učenik OŠ „Ljuba Nenadović“.

www.cukarica.rs