Obeležena 109. godišnjica od Kolubarske bitke

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti ispred Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija i na Spomenik srpskom ratniku juče je u našem gradu obeležena 109. godišnjica od Kolubarske bitke.

Državnu ceremoniju obeležavanja 109. godišnjice od Kolubarske bitke predvodila je pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić.

Vence u kriptu hrama Svetog Dimitrija pored pomoćnice ministra Sanje Lakić, položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, predstavnici GO Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske i Slovačke, kao i predstavnici brojnih udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U nastavku državne ceremonije prisutnima ispred lazarevačkog hrama obratili su se predsednik GO Lazarevac Bojan Stević, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i pomoćnica ministra Sanja Lakić, nakon čega je izveden kraći kulturno umetnički program.

U svom obraćanju prisutnim Lazarevčanima na državnoj ceremoniji predsednik GO Lazarevac Bojan Stević je istakao da se na današnji dan obeležava pobeda običnog srpskog vojnika, domaćina, seljaka koje je vodio maestralno vojvoda Živojin Mišić na samom početku Prvog svetskog rata.

„Danas odajemo počast srpskom vojniku, koji je, iako izmoren od gladi i bolesti, u izuzetno teškom vremenskom periodu uspeo da brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja pobedi svojom voljom, karakterom i željom za slobodom i potisne ga van granica naše Srbije. Kolubarska bitka i čin naših predaka jedan je od blistavijih trenutaka u istoriji Srbije i naše vojske“, rekao je Stević.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je naglasio da je teško danas u ovim vremenima biti jedinstven kada se sistemski razara svaka pora društva, počevši od crkve, porodice i svih onih stvari koje su nas očuvale kroz istoriju.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić je rekla da je važno da se ne samo danas već i svakog dana setimo junaštva svih učesnika Kolubarske bitke, mudrosti vojvode Mišića, junaštva mladih 1.300 kaplara.

Državna ceremonija obeležavanja 109. godišnjice od Kolubarske bitke završena je polaganjem venaca na Spomenik srpskom ratniku ispred lazarevačke biblioteke.

www.lazarevac.rs