OBILAZAK ŠUMADIJE

Uz druženje i smeh ovog tmurnog decembarskog jutra vračarski seniori uputili su se na jednodnevni izlet u Šumadiju. „Besplatni izleti deo su redovnih aktivnosti usmerenih na stvaranju boljih uslova za bezbrižnu starost“, podsetio je član Veća Marko Ivetić u razgovoru sa najstarijim stanovnicima Vračara. On je istakao da ova putovanja ne predstavljaju samo priliku da penzioneri posete neke od najlepših predela Srbije, već i priliku za druženje, razgovor i kvalitetno provedeno vreme u društvu svojih komšija i prijatelja.

Šumadijski okrug nalazi se u centralnom delu Srbije. U okviru obilaska ove regije seniori su posetili Aranđelovac, Topolu i Oplenac, a nakon toga je za njih organizovan ručak na kojem su razmenili utiske sa putovanja.

Grad izuzetne kulture i predivne prirode Aranđelovac smešten je u podnožju planina Bukulja i Venčac, i predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Nakon obilaska malog šarmantnog grada u srcu Šumadije, seniori su se uputili ka Topoli i Oplencu. Crkva Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević nalazi se na Oplencu, brdu pored Topole. Knez Aleksandar Karađorđević je prvo podigao vinograde na Oplencu, dok je kralj Petar I Karađorđević započeo zidanje mauzoleja. Pored crkve i mauzoleja nalazi se i kuća kralja Petra, kraljeva vinarija i vinogradi.

www.vracar.rs