Održano književno-muzičko veče o delu Alekse Šantića u Galeriji 73

Književno-muzičko veče „Tamo kraj Neretve gde proleće na behar miriše“ održano je u beogradskoj „Galeriji 73“, čime je počela manifestacija „Šantićevi dani“.

„Veče je bilo više posvećeno ljubavnoj poeziji koja je ostavila velikog traga u srpskoj književnosti“, reči su priređivača manifestacije „Šantićevi dani“, Milivoja Miša Rupića.

U okviru programa u četvrtak uveče nastupili su glumci Fuad Tabučić i Marija Masal, književnik Neđo Stojanović, sopranistkinja Marijana Radosavljević i klavirista Nikola Nikolovski.

Prisutna publika imala je priliku da se kroz poeziju i pesmu susretne sa velikim pesnikom koji je imao snažan uticaj na period kraja 19. i početka 20. veka. Njegov pesnički opus u velikoj meri bio je inspirisan velikim srpskim pesnicima poput Vojislava Ilića i Jovana Jovanovića Zmaja. Šantić je bio pesnik rodoljubive i ljubavne poezije.

Programu je prisustvovao veliki broj ljubitelja Šantićeve poezije, kao i predstavnici GO Čukarica: Lidija Jovanović, predsednica Skupštine, Jovica Gostojić, pomoćnik predsednika i članovi veća: Slaviša Šotra i Branka Spaić Fleger.

Manifestaciju „Šantićevi dani“ u Galeriji 73 podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska opština Čukarica.