OPŠTINA VRAČAR OBELEŽILA MEĐUNARODNI DAN ZA SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA

Povodom 13. oktobra – Međunarodnog dana za smanjenja rizika od katastrofa, u Osnovnoj školi „Svetozar Marković, sprovedena je vežba evakuacije u slučaju požara, u saradnji sa Crvenim krstom Vračar. Cilj ove vežbe jeste jačanje otpornosti zajednice na katastrofe, a posebno najosetljivije grupe koju čine deca.

„Danas smo simulirali požar i sproveli evakuaciju dece i nastavnog osoblja iz učionica u školsko dvorište. Nakon sirene za uzbunu zbog požara, bezbedno ste napustili svoje učionice i okupili ste se na bezbednom mestu. Vi ste sada edukovani za postupanje u slučaju požara i ovo znanje ćete preneti i vašoj porodici i drugarima“, izjavio je član Veća zadužen za obrazovanje Dragi Lukić učesnicima nakon sprovedene vežbe.

Obuku nastavnika i vežbu evakuacije u slučaju požara organizovao je Marko Lučić, sekretar Crvenog krsta Vračar.

Događaju su prisustvovali Radmila Sarić, zamenica predsednika Gradske opštine Vračar, Nikola Prica, Sekretar Crvenog krsta Beograd, Irena Lakobrija Delić, šef Odseka za projekte i Srđan Pavličić, savetnik iz istog Odseka.

Obrazovanje, kao temelj savremenog društva, ali istovremeno i kao odgovor na sve izazove i rizike, kada su u pitanju klimatske promene i prirodne katastrofe i druge elementarne nepogode, predstavlja ključnu kariku u sistemu smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama, odnosno u sistemu civilne zaštite.

Zbog toga, od neizmernog značaja je učešće obrazovnih ustanova u ovakvim aktivnostima, kako u cilju podizanja spremnosti ustanova na rizike od elementarnih nepogoda, tako i u stvaranju budućih generacija koje će posedovati dovoljno znanja, ali istovremno biti i svesne značaja prevetivnih mera u cilju smanjenja rizika od katastrofa.

www.vracar.rs