POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK VOJVODI PETRU BOJOVIĆU

Na jučerašnji dan, 1. novembra 1918. godine srpska vojska je pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodila Beograd od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu. Sećanje na ovaj važan događaj istorije srpskog naroda i podvig vojvode, tradicionalno obeležavaju predstavnici potomaka „Vojvoda Petar Bojović“ Saveza potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 i članovi porodice Bojović.

Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Petru Bojoviću u parku na Vračaru koji nosi njegovo ime, obeleženo je 105 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici Gradske opštine Vračar, članovi Veća Marko Ivetić, Dragi Lukić i Marko Radunović, državni sekretar Ministra za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Dejan Antić, predstavnici Gradske opštine Čukarica kao i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Okupljene je pozdravila Slobodanka Begović, predsednica Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i najavila hor učenika Osnovne škole „Sveti Sava“, koji je izveo srpsku narodnu himnu „Bože pravde“.

Prisutnima se obratio i član veća Marko Ivetić:„Velika mi je čast da ispred Gradske opštine Vračar danas stojim ovde sa vama pored spomenika a nedaleko od kuće velikog srpskog vojvode i Vračarca. Gradska opština Vračar kao i uvek sa ponosom i poštovanjem seća se svojih junaka i velikana, a vojvoda Petar Bojović i njegovi oslobodioci su zasigurno jedni od najvećih“, rekao je Marko Ivetić.

Počast srpskom vojvodi odao je i član veća Dragi Likić, koji je tim povodom govorio pesmu Milana Bajevića „O majci vojvode Petra Bojovića“ kao i pesmu autora Miloša Mićića „Nisi orao more“.

Obeležavanjem ovakvih događaja iz srpske prošlosti, negujemo tradiciju, sećanje na hrabru srpsku vojsku i oslobodilačke ratove, i jačamo ljubav prema domovini.

www.vracar.rs