POVODOM DEČJE NEDELJE URUČENE NAGRADE ĐACIMA

Dečija nedelja je najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava, a obeležava se svake godine u mesecu oktobru. Ove godine program se održava pod sloganom „Veliko srce dece Srbije“. Tim povodom, Gradska opština Vračar u saradnji sa Udruženjem „Prijatelji dece Vračara“ realizuje svečanost „Susret dece Vračara sa predsednikom opštine“ u okviru koje Udruženje dodeljuje diplome najuspešnijim učenicima, nastavnicima i mentorima iz vračarskih škola. Takođe, predstavljena je i izložba najuspešnijih likovnih radova sa konkursa „Veliko srce dece Srbije“ .

Prisutne mališane, u ime Gradske opštine Vračar, pre početka programa pozdravili su zamenica predsednika Radmila Sarić i član Veća zadužen za obrazovanje Dragi Lukić.

Radmila Sarić je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što su mališani iz vračarskih škola gosti Opštine Vračar. „Danas ćemo imati zadovoljstvo da nagradimo one koji su prošle godine bili najbolji, na konkursima gde su svoju umetnost prikazivali, bez obzira da li je to pevanje, slikanje, recitovanje, pisanje. Oni će nam danas svoje talente predstaviti, a mi ćemo ih nagraditi kako bi se tog uspeha sećali. Pored toga u foajeu su istaknuti radovi ovogodišnjeg konkursa, koje ćemo, takođe, nagraditi. Čestitam dobitnicima i želim vam da nastavite da se bavite umetnošću, da u tome uživate i dostigne visoke ciljeve kojima ćete proslaviti opštinu i svoje škole“, zaključila je zamenica predsednika Gradske opštine Vračar.

Dragi Lukić je naglasio da su i on i zamenica predsednika Opštine nekada radili u prosveti – Radmila Sarić kao nastavnik biologije, a on kao učitelj, a kasnije i direktor osnovne škole. „Okupili smo se da svečano obeležimo Dečju nedelju, u kojoj se promovišu ne samo prava dece, već i njihovi talenti, težnje. Okupili smo se i da uručimo opštinske nagrade iz prethodne školske godine i da predstavimo samo mali deo talenata vračarskih đaka. Vi ste danas ovde kao prvi među jednakima. Ostvarili ste nešto važno za našu opštinu i mi to znamo da cenimo. Gradska opština Vračar realizuje mnoge projekte usmerene na unapređenje obrazovanja i školovanje vračarskih đaka. Želimo da budemo vaši saradnici i da vam pomažemo“, zaključio je član veća zadužen za obrazovanje.

Nagrade koje Udruženje dodeljuje su nagrade sa sledećih takmičenja: „Mali Pjer“, „Demus-Zlatna sirena“, Recitovanje i nagrade sa literarnog i likovnog konkursa povodom dečije nedelje.

Ove godine Dečija nedelja posebnu važnost posvećuje razvoju empatije, vršnjačke i međugeneracijske solidarnosti, čime se podstiče kako lični razvoj svakog deteta, tako i sigurno društveno okruženje u kome se neguju vrednosti tolerancije kao jednog od osnovnih preduslova za život u savremenom demokratskom društvu.

www.vracar.rs