Predsednik opštine Bojan Bovan potpisao sporazum o saradnji sa kineskim gradom Dženđiangom

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan potpisao je tokom boravka u Kini „Sporazum o uspostavljanju saradnje GO Novi Beograd i grada Dženđianga, provincija Điangsu“. U ime kineskog domaćina sporazum je potpisao gradonačelnik Dženđianga Sju Šuhai.

Poštujući spoljne politike i nacionalna zakonodavstva obe države, kako je navedeno, sporazum predstavlja okvir za saradnju dve lokalne uprave u oblasti privrede, trgovine, zdravstva, kulture, turizma, obrazovanja, nauke, sporta i drugih oblasti.

Poseti predsednika opštine Bovana Dženđiangu, prethodio je poziv Ambasade Republike Kine u Beogradu da se ova dva grada pobratime.

Pored izuzetno dobrih političkih i privrednih odnosa dve države, Novi Beograd i Dženđiang dodatno je povezao i jedan u nizu tragičnih događaja tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dvoje novinara lista “Guangming ribao“, supružnici Sju Sjinghu i Džu Jing, koji su poginuli u bombardovanju kineske ambasade, 7. maja te godine, rodom su iz Dženđianga.

U delgaciji koja je od 8. do 16. jula boravila u Kini bili su i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine te GO Dušan Petrić. Povod njihovog boravka u Kini je uspostavljanje saradnje sa gradom Duđiangjan. U delegaciji je bio i Zou Đunvei, direktor kompanije „Eurazija trejd“, koja posluje u Srbiji.

Tokom boravka u Dženđiangu, gradu sa više od tri miliona stanovnika, Bovan je posetio i Memorilajni centar posvećen Sju Sjinghu i Džu Jing.

Domaćini su naglasili da je ovo prva delegacija iz Republike Srbije koja je posetila taj memorilajni centar i odala počast poginulim kineskim novinarima.

Bovan se u Dženđiangu sastao i sa partijskim sekretarom KP Kine Ma Minglongom, a organizovan je i Forum o saradnji Dženđianga i Novog Beograda u oblasti privrede, trgovine, kulture i turizma.

Forumu je prisustvovala zamenica načelnika Stalnog komiteta Narodnog kongresa Dženđianga Džang Hongdi, član Partijskog komiteta i načelnik Odeljenja za ekonomsko-trgovinske poslove Dženđianga Ju Đun, zatim načelnik Uprave za kulturu i turizam Čen Sjiangjue, kao i predstavnici mnogih institucija i preduzeća. Organizovana je i poseta preduzeću “Yuwell Group“, jednom od najvećih proizvođača medicinske opreme na svetu.

– Gostoprimstvo i veliko prijateljstvo koje narod Kine gaji prema narodu Srbije, mogli smo da osetimo na svakom koraku naše posete – kaže Bovan.

On je na privrednom forumu predstavio način funkcionisanja GO Novi Beograd u okviru Grada Beograda, a učesnicima foruma prikazan je film o Novom Beogradu.

– Dženđiang je duplo veći od Beograda, a po urbanističkom uređenju, širokim bulevarima, rekama i zelenim površinama, svojim najvećim delom podseća na Novi Beograd – kaže predsednik Bovan i naglašava da su mogućnosti privredne saradnje sa Dženđiangom ogromne, jer za gradove te veličine, ima najveći BDP u provinciji Điangsu.

Kompanija za proizvodnju medicinske opreme, naglasio je Bovan, zanačajno doprinosi ogromnom privrednom rastu koji beleži Republika Kina.

Delegacija iz Srbije je u Šangaju posetla i Generalni konzulat Republike Srbije, a potom je zajedno sa generalnim konzulom Srbije Sašom Jeremićem, obišla sedište Osme divizije preduzeća “China construction“ u kojoj su razgovarali sa rukovodstvom tog preduzeća.

Poslednjeg dana boravka, delegacija je u Pekingu posetila Kulturni centar “Ivo Andrić“ u Pekingu. U razgovoru sa direktorom KC Tatjanom Soldat, bilo je reči o mogućnostima saradnje opština čije su delegacije boravile u Kini i Kulturnog centra, kako bi se pružila što bolja mogućnost predstavljanja kulturne baštine Srbije i naše savremene kulturne scene u Republici Kini.

www.novibeograd.rs