PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ O DOSTUPNOSTI BANJSKIH LEČILIŠTA NA VRAČARU

Kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo da žive nezavisno i učestvuju u svim aspektima života Savez za pristupačnost sproveo je, u okviru projekta „Život je banja“, istraživanje o dostupnosti banjskih usluga osobama sa invaliditetom i starijim osobama u Republici Srbiji. Rezultati istraživanja predstavljeni su u utorak, 29. avgusta u svečanoj sali Gradske opštine Vračar, jedinoj Opštini u Srbiji koja ima aktuelnu strategiju za unapređenje pristupačnosti.

„Veliko mi je zadovoljstvo da vas u ime Gradske opštine Vračar pozdravim. Ova tema je izuzetno aktuelna i čast mi je što danas na Vračaru govorimo o pristupačnosti. Opština Vračar već sedam godina razvija strategiju za unapređenje pristupačnosti, i radi na uklanjanju svih fizičkih i komunikacionih barijera u korišćenju usluga, kako u Opštini, tako i u ostalim institucija koje se nalaze na Vračaru. Za svoj rad više puta smo nagrađivani od strane Zaštitnika građana u ovoj oblasti. Mi ćemo nastaviti da, u saradnji sa drugim gradskim i državnim organima, stvaramo pristupačno okruženje za sve“, istakao je predsednik Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Milan A. Nedeljković u svom pozdravnom obraćanju prisutnima. Skupu su prisustvovali i zamenica predsednika Gradske opštine Vračar Radmila Sarić, član Veća Marko Čuturilo, pomoćnik predsednika Kosta Malović i šef Kabineta predsednika Nikola Jelenković.

Pristupačnost znači izgrađeno okruženje koje mogu da koriste svi ljudi bez obzira na bilo koje njihove karakteristike, i o tome je na skupu govorio pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac. „Zadatak svih nas je da učinimo banje dostupnim svim osobama sa invaliditetom kojima su banje neohodne kako bi mogli normalno da žive i održavaju svoje zdravlje. Ono što je Vlada Republike Srbije uradila jeste da je u Zakonu o stanovanju unela određene odredbe koje se tiču pomoći osobama sa invaliditetom. Izmenama zakona o planiranju i izgradnji uneli smo odredbu da za uklanjanje prepreka koje smetaju osobama sa invaliditetom i pravljenje rampi u stambenim zgradama nije potrebna saglasnost svih stanara, već je dovoljna saglasnost većine stanara u stambenoj zajednici, i to će umnogome olakšati postavljanje rampi“, zaključio je Ivan Divac i dodao da će ministarstvo raditi na tome da se hoteli prilagode potrebama osoba sa invaliditetom.

Na temu zašto se nemogućnost korišćenja objekata i izgrađenog okruženja, kao i nemogućnost pristupačne komunikacije smatra diskriminacijom i koji su mehanizmi za reagovanje govorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Specijalne bolnice u okviru banjskih lečenja, takođe, su bile u fokusu današnjeg skupa. Pomoćnica u ministarstvu zdravnja Slađana Đukić govorila je u kojoj meri osobe sa invaliditetom mogu da borave u banjama i kakve su mogućnosti za unapređenje pristupačnosti.

www.vracar.rs