Rađevina idealna i za rekreativni odmor

Poslednjih nekoliko godina Opština Krupanj postala je veoma atraktivna za razvoj i rekreativnog turizma. O tome najbolje svedoči sve veći broj rekreativnih eksurzija tokom kojih učenici iz cele Srbije dolaze u Rađevinu, kao i udruženja i organizacija koji se odlučuju da svoje radničke sportske igre održe baš u ovom mestu. Pored toga iz godine u godinu primetan je porast posetilaca, ljubitelja šetnji u prirodi, kao i ljubitelja adrenalinskih sportova.

Kao idealno mesto za opuštanje i rekreaciju, ali i održavanje radničkih sportskih igara Rađevinu su prepoznali i  svi Univerziteti Vojvodine, Hidrocentrala Srbije i PIO Srbije, koji već godinama istim povodom dolaze u ovu varošicu.

Prema svedočenjima brojnih gostiju saznali smo da im itekako prija ušuškanost samog gradića, nestvarna priroda koja ga okružuje, relativna blizina svih sportsko – rekreativnih i ugostiteljskih objekata, ali ponajviše prijateljski duh, zbog kojeg je Krupanj, kako kažu, nadaleko poznat.

U samom gradiću mesta za opuštanje i rekreaciju ima na pretek. Tu se nalazi prelepi parkić koji leži na ušću Bogoštice, Kržave i Likodre, a koji je dodatno obogaćen šahovskim tablama. Ljubiteljima sporta na raspolaganju je veliki broj otvorenih terena kao i zatvoreni i otvoreni bazen. Poklonicima pešačenja i zdravih stilova života na raspolaganju je veliki broj uređenih staza.

– Krajem 2019. godine pokrenuli smo i projekat uređenja i obeležavanja biciklističkih, pešačkih i  gljivarskih staza duž čitave teritorije opštine. To je oko 300 kilometara staza koje su mapirane i obeležene što ujedno  mladima predstavlja i najinteresantniju turističko punudu – ističe član Privremenog organa opštine Krupanj, Malden Stefanović.

Sve staze nalaze se u jednoj aplikaciji, čuvenoj „Najduža pijaca na svetu“, u kojoj se najviše izdvajaju staze srca, maline i sljive. Ruta za obilazak Rađevine može se skenirati pomoću QR koda koji se nalazi na info tablama, a pomoću kojeg dobijate sve neophodne informacije počev od najlepših vidikovaca, mesta sa najviše pečuraka do seoskih domaćinstava koji prodaju organske proizvode.

– Kako bi upotpunili rekreativnu ponudu Turističko – sportska organizacija opštine Krupanj nabavila je 40 elektrobicikala koji se iznajmljuju u Turist info centru. Na taj način svi posetioci, ali i meštani imaju prilike da predele bogate netaknutom prirodom i kulturno – istorijskim nasleđem obiđu na jedan potpuno zdrav način – poručuje direktor TSOOK Dejan Mihailović.

Pored turističkih vodiča, gostima su na raspolaganju i brojni članovi gljivarskih udruženja sa kojima zajedno možete obići sva mesta bogata gljivama, ali i brojne vidikovce na Boranji, Jagodnji i Sokolskim planinama.

A kada pominjemo vidikovce ne možemo a da ne spomenemo čuvenu Peruniku, koja se nalazi u neposrednoj blizini Spomen konsturnice na Mačkovom kamenu.  Jedno od najlepših mesta u opštini Krupanj posetiocima nudi čarobni pogled na dolinu, reku Drinu, Ljuboviju, ali i savršeno mesto za selfije.

Da ovde nastaju nestvarno dobre fotografije uverila nas je i ekipa  međunarodnog rukometnog kampa iz Crne Gore.

– Vidikovac i pogled koji nudi je zaista prelep. Krupanj i cela njegova okolina može se doista pohvaliti podjednako lepom i autentičnom prirodom poput naše u Crnoj Gori. Mi treneri sa decom tradicionalno svake godine dolazimo ovde i pored redovnih treninga vodimo ih i u obilazak kulturno istorijskih mesta – za naš portal kaže Zorica Đurović, trener RK Podgorica.

Prema Zoricinim rečima, istorija za njih predstavlja važan segment u životu, jer bez prošlosti nema ni budućnosti. Za brojna istorijska mesta i spomenike znaju još od školskih dana kada su učili srpsku istoriju, ali su ih na neke podsetili i turistički radnici i lokalno stanovništvo. Kako je dodala, važno je da se deca i mladi upoznaju za svim događajima koji su obeležili jednu epohu, da dođu i poklone se senima slavnih predaka, na šta ih dodatno afirmišu treneri koji su ih i doveli u srce Rađevine.

Rađev kamen

Nedaleko odavde nailazi se rezervat prirode prvog reda ,Danilova kosa, koji je od 2008. godine pod zaštitom Republike Srbije.

Tu je i lokalitet Šarena bukva, koja pleni lepotom i šarenolikim izgledom. U srcu šume, koja poseduje stabla stara i preko 200 godina, nalazi se i Lovački dom, mesto gde se lovci i planinari često okupljaju kako bi se družili ili napravili predah. Kako kažu meštani Rađevine, Šarena bukva ima jednu zanimljivu priču iz pozadine, a to je da je ona preteča današnjih aplikacija poput vibera, vocapa i mesindžera.
– Naziv lokaliteta Šarena bukva, ali i celog okolnog kraja koji nosi isto ime, nastao je tako što su u neka davna vremena, dok su na ovim prostorima naše prabake i pradeke čuvali stada ovaca jedni drugima ostavljali poruke urezujući ih na stablima upravo ovih ovde šarenih bukvi. Zato mi danas i kažemo da je Šarena bukva preteča današnjih društvenih mreža – šaljivo besedi istoričar Mladen Stefanović.

Prema njegovim rečima, trasa preko Šarene bukve izuzetno je važna za turizam u Krupnju, prvenstveno kao alpinistička ponuda, ali i rekreativna.

Na planini Boranji nalazi se i izletište Zmajevac u čijoj blizini se nalazi ribnjak, kao i mali vodopad na istoimenoj rečici. Na ovom mestu možete napraviti piknik uz svežu ribu ili pak kampovati okruženi netaknutom prirodom uz prijatne zvuke vode. Zbog svega navedenog Zmajevac predstavlja oazu mira za sve ljubitelje prirode.

U neposrednoj blizini rezervata nalazi se i takozvana Kapetanova voda, lokalitet posvećen kapetanu Petru Radojloviću, prvom počasnom građaninu Krupnja i čoveku koji je pokrenuo održavanje poznate manifestacije ovog kraja, „Namdetanje za dukat“.
Svi gore navedeni lokaliteti, ali i mnogi drugi, pravi su izbor za ljubitelje netaknute i prelepe prirode.

Obići Rađevinu biciklom ili peške, planinskom opremom ili korpom za gljive svakako znači započeti put na koji ćete se rado vraćati i uvek želeti da nešto novo i više saznate. Rađevina će vam to iskustvo zasigurno i priuštiti. Krupanci preporučuju stazu srca u okviru koje ćete, kako ističu, pronaći sve ono što ste na svom putu tražili.