Skadarlijska Boemija: Proslava Autentičnog Duha Beogradske Skadarlije

U utorak, 25. oktobra, Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije su zajednički organizovali „Skadarlijsku boemiju“, manifestaciju koja je okupila građane Beograda kako bi proslavili autentičan duh čuvene beogradske Skadarlije. Ovaj događaj je bio svojevrsna oda više od jednog veka staroj tradiciji boemskog života u prestonici.

Publiku su pozdravili doajeni naše narodne muzike, Danka Stojićević i Čeda Marković, izvodeći neke od svojih čuvenih pesama. Nakon njih, na scenu je stupio Nikola Zekić, mladi solista grupe „Legende“. Učesnica programa bila je i Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu, dok je među gostima bio poznati glumac Nebojša Dugalić.

Vjera Mujović, koja je i predsednica Udruženja ljubitelja Skadarlije, istakla je da Udruženje nastoji da očuva boemski duh Skadarlije, okupljajući umetnike, pevače, slikare, pesnike, glumce, kao i radnike kafana i druge delatnosti Skadarlije, te sve one koji žele da doprinesu očuvanju tradicije ove beogradske ulice.

Svake godine, Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije dodeljuju prestižnu nagradu „Skadarlijski boem“, koju su prethodnih godina primili glumac Petar Božović, kompozitor Rade Radivojević i glumica Ljiljana Stjepanović. Ovogodišnji dobitnik ove nagrade je Svetislav Pešić, proslavljeni košarkaški trener, poznat po izvanrednim uspesima sa našim košarkašima, prema saopštenju iz Turističke organizacije Beograda.

Foto A. Vasiljević