„Srcem upoznaj srce“

Svetski dan srca, 29. septembar, obeležava se ove godine pod sloganom „Srcem upoznaj srce“. Tim povodom, na platou ispred česme u Požeškoj ulici, održana je akcija merenja šećera u krvi, krvnog pritiska, a građani su imali priliku da se posavetuju o zdravim navikama u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Ovu preventivnu akciju, koja je održana od 9 do 11 časova organizovala je patronažna služba Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“, a uz savete lekara i merenja fizičkih parametara, građani su bili u prilici da dobiju i savete nutricioniste.

Manifestaciju su, kao i svake godine, podržali Gradska opština Čukarica i Crveni krst Čukarica, čiji su volonteri demonstrirali pružanje prve pomoći u slučajevima kada je neophodno pravovremeno reagovati.

Obeležavanju „Svetskog dana srca“ u ime Gradske opštine Čukarica, prisustvovala je članica Veća Stana Lukić, a zajedno sa volonterima, akciju je podržao i sekretar Crvenog krsta Čukarica Zvezdan Bradić.

„Bolesti srca i krvnih sudova su najčešći uzročnici smrti, a naše svakodnevne životne navike najviše utiču na zdravlje našeg srca i zato je ključna preventiva i izbegavanje zdravstvenih rizika,“ istakla je Stana Lukić dodajući da se tu pre svega misli na nezdravu ishranu, upotrebu duvana i nedovoljnu fizičku aktivnost.

Stana Lukić je dodala da su naši sugrađani svesni opasnosti i učestalosti srčanih oboljenja, te upoznati sa rizicima zbog kojih nastaju i zato nam je drago da su se u ovolikom broju odazvali, spremni da provere svoje zdravstveno stanje i saslušaju konkrtene savete i da bi sačuvali svoje zdravlje.

U akciji merenja krvnog pritiska, saturacije vazduha u krvi i šećera građani su učestvovali u velikom broju, a bili su spremni i da saslušaju i posavetuju se o zdravom načinu ishrane i kako da održavaju fizičku kondiciju.

www.cukarica.rs