SVUDA POĐI, AL’ U KRUPANJ DOĐI

Jedno od možda najlepših mesta u zapadnoj Srbiji koje obiluje netaknutom prirodom, prelepim pejzažima i bogatim kulturno – istorijskim nasleđem, po mišljenju brojnih turista, je opština Krupanj, poznatija i kao srpska Venecija.

Reč je o opštini koja je okružena Jagodnjom, Boranjom i Sokolskim planinama, a kroz koju protiče čak pet reka, od čega se u centru Bogoštica, Kržava i Likodra sastaju i čine čuveni „Megdan Krupnja“, omiljeno mesto sastajanja lokalnog stanovništva i turista, ali i zaljubljenih parova.

Zašto srpska Venecija i šta je to „Megdan Krupnja“?
Kako bi to otkrili razgovarali smo sa pomoćnikom predsenika Opštine Krupanj, diplomiranim istoričarem Mladenom Stefanovićem, koji nam je objasnio da se na ove tri reke u gradu nalazi čak 20 mostova, dok se na teritoriji cele opštine nalazi neverovatnih 100 mostova. Da, stoga stvarno i ne čudi činjenica da je Krupanj zasluženo poneo titulu srpske Venecije.

Na samom mestu sastajanja Bogoštice, Likodre i Kržave, u centru varoši, nalazi se prelepi park koji u svom srcu čuva cvetnu fontanu, brojne klupe i šahovske stolove, gde se meštani često okupljaju i dolaze po partiju prijateljstva i fer plej igre. Ovaj park starosedeoci zovu „Megdan Krupnja“, jer to je tradicionalno mesto sastajanja – objašnjava Stefanović.

Šta sledeće treba videti?
Na par koraka dalje, nalazi se i prelepo šetalište. Pored mnogobrojnih kafića u kojima možete predahnuti i uživati u ispijanju kafe, u okviru šetališta smeštena je i crkva iz 16. veka. U pitanju je crkva svetog Vaznesenja Gospodnjeg koju je podigao Aleksandar Karađođević 1528. godine, a koja u svom prizemlju čuva uspomenu na najkrvaviju bitku na Mačkovom kamenu. U spomen kosturnici nalaze se lobanje heroja koji su svoje živote položili za odbranu otadžbine od neprijatelja, kao i voštana figura kapetana.

Prekoputa crkve nalazi se i najstariji objekat u Rađevini, poznatiji i kao Stara apoteka. Kuća, koja po izgledu podseća na nemački stil, datira sa kraja 19. i početka 20. veka, a njeni graditelji su Aca i Pera Despić, rudarski zakupci iz Sarajeva.

Crkva i stara apoteka preživele su nemačku kaznenu ekspediciju, odnosno spaljivanje Krupnja 1941. godine, a granata koja je ispaljena na bogomolju zaglavila se u oltaru i nikada nije eksplodirala – objašnjava Stefanović.
Šta ne treba izostaviti?
Ukoliko ste se odlučili da obiđete ovu prelepu varošicu u srcu Rađevine, jedno od neizostavnih mesta koje treba posetiti je Turistički info centar, mesto gde ćete iz prve ruke dobiti sve informacije u skladu sa vašim željama i prohtevima. Info centar nalazi se, takođe, na šetalištu, u samom centru Krupnja, a pored neophodnih informacija gde odsesti i šta posetiti, na ovom mestu možete iznajmiti i neki od električnih bicikala sa kojima ćete osetiti sve čari rekreativnog turizma.
Kako nam je rekao direktor Turističko – sportske organizacije Dejan Mihailović, Krupanj poseduje tri mapirane staze – stazu srca, šljive i maline, kao i gljivarsku stazu. Sve staze su uređene i predstavljaju i deo biciklističke rute obilaska Krupnja, a o tome šta se na njima nalazi, gde možete kupiti organske proizvode, videti najlepše vidikovce i bogato kulturno – istorijsko nasleđe pisaćemo u narednim tekstovima.

Šta još nudi sama varoš Krupanj?
Ljubitelji šetnje mogu uživati i u pešačenju na prelepo uređenim šetalištima sa obe strane Bogoštice slušajući umirujuće zvuke vode, odmoriti se u nekom od parkova, povesti decu na igralište, ali i oprobati se u nekoj sportskoj disciplini na mnogobrojnim terenima kraj šetališta. Takođe, ovde se i nalazi gradski bazen gde se po veoma povoljnim cenama možete rashladiti od vrelih letnjih temperatura.

Kraj terena nalazi se i velelepna zgrada Bibilioteke „Politika“ koji predstavlja zadužbinu istoimenog lista podignutog u znak zahvalnosti svim meštanima Rađevine. U ovom objektu nalazi se i bioskopska sala, galerijski prostor, biblioteka i kancelarije Turističko – sportske organizacije.
Nedaleko od nje, nalazi se i restoran – muzej „Staro zdanje“, mesto gde možete obedovati sa porodicom i prijateljima u prelepom kraljevskom ambijentu. Svaki kutak ovog muzeja ispunjen je nekim komadom nameštaja ili predmeta iz prošlosti ovog mesta. Tako u jednom ćošku mogu se videti voštane figure obučene u narodnu nošnju, karakterističnu za Rađevinu, devojačka sprema, uniforma vojnika iz perioda Prvog svetskog rata, kancelarija prvog predsednika opštine, enterijer jedne gradske porodice, soba i odeća kraljice Drage Obrenović, kralja Milana Obrenovića i Petra Karađorđevića, dok u ostalim kutcima možete videti veliki broj eksponata vezanih za prvu apoteku, bolnicu, školu, ali i iz vremena spaljivanja Soko Grada. U ovom muzeju upoznaćete se i sa svim znamenitim ljudima koji su iz Krupnja ili su na neki način doprineli u razvoju ove opštine.

Već Vam se dopalo? A kako doći do Krupnja?
Do Krupnja se može doći veoma lako, sopstvenim automobilom ili autobusom. Ukoliko se odlučite za svoj prevoz postoji više mogućnosti – magistralnim putem od Loznice, od Šapca preko Cera, iz Valjeva preko Osečine, iz Republike Srpske preko Malog Zvornika. A koliko je udaljen od većih centara? Krupanj je od Novog sada udaljen svega 132 kilometra, Beograda 130, Šapca i Valjeva 60, Kragujevca i Kraljeva 188, Užica 138 i Niša 362 kilometra.

Šta je sledeće?
U ovom tekstu predstavili smo vam samo jedan mali delić turističke ponude opštine, odnosno Krupanj kao mesto, a u narednim ćemo vas upoznati sa svim vrstama odmora koje Rađevina nudi. U narednim tekstovima predstavićemo vam i neke od grana turizma poput najrazvijenijeg sportsko – rekreativnog, seoskog, verskog, a donosimo vam i priču o čuvenoj najdužoj pijaci na svetu. Sigurni smo da je mnogo razloga za nastavite da pratite reportaže koje nudi naš portal.

Lj. Marković