Tradicionalna TID Regata stigla na Palilulu


Učesnici 66. TID Regate, najveće i najduže rečne regate na svetu, stigli su juce na Palilulu. Na obali Dunava na Adi Huji kajakaše su pozdravili ipoželeli im dobrodošlicu ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić i predsednik Gradske opštine Palilula Miroslav Ivanović. Oni su razgovarali sa predstavnicima pojedinih zemalja (iz Nemačke, Mađarske , Bugarske, Rumunije, Kanade…) i od njih čuli utiske o dosadašnem toku regate.

Gajić i Ivanović su gostima uručili i prigodne poklone koje je pripremila GO Palilula. Učesnici regate zahvalili su se na gostoprimstvu i pohvalili srpske gradove kao izuzetne domaćine. Gosti su takođe ministru Gajiću i predsedniku Ivanoviću uručili simbolične poklone. Dočeku kajakaša prisustvovali su i članovi Veća Opštine, kao i direktor Turističke organizacije GO Palilula Marko Paunović.

Ovogodišnja TID regata ima oko 150 učesnika, tradicionalno je startovala krajem juna iz nemačkog grada Ingolštata, a učesnici će za 75 dana preveslati 2.455 kilometra do cilja u mestu Sveti Đorđe na obali Crnog mora. Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u prethodno određenim etapnim mestima. U našu zemlju regata ulazi u drugoj polovini jula kod Apatina, a tradicionalno početkom avgusta stiže u naš glavni grad i Gradsku opštinu Palilula gde na Adi Huji učesnici borave dva dana i potom nastavljaju plovidbu Dunavom ka Đerdapskoj klisuri uz zadržavanje u još devet mesta u našoj zemlji. Regata je veoma popularna u svetu i pored kajakaša iz podunavskih zemalja ima učesnike i iz drugih evropskih država, ali i sa drugih kontinenata. Regata koja se održava od 1956. godine najstarija je na svetu i za njene domaćine ima prevashodno promotivni karakter jer je boravak gostiju iz Evrope i sveta prilika da se predstave istorija, kultura, tradicija, etnologija, ekologija, privredni i turistički potencijali Srbije, Podunavlja, a u konkretrnom slučaju i opštine Palilula i grada Beograda. Za učesnike se u mestima gde se zadržavaju organizuju osnovni uslovi za boravak i prigodni programi, a u glavnim gradovima na toku Dunava imaju i slobodno vreme za obilazak istorijsko- turističkih znamenitosti. Organizator regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz podršku opština i gradova domaćina.

www.palilula.rs