U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren legat i dve izložbe o Bati Živojinoviću

Svečanim otvaranjem legata i dve prateće izložbe u prepunoj Jugoslovenskoj kinoteci, 28. februara je obeleženo 90 godina od rođenja jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca – Velimira Bate Živojinovića (1933–2016).

Bata Živojinović je rođen 28. februara 1933. godine u Zemunu, a svet glume je osvojio ulogama koje je igrao u filmovima i na teatarskim pozornicama u Jugoslaviji. Njegov talenat je prepoznat od strane publike i kritike, a njegov jedinstveni stil glume i humora je ostavio trag u srpskoj kulturi.

Image

U čast njegove 90. godišnjice rođenja, organizovano je otvaranje legata koji će sadržati njegove lične predmete, kostime i uloge iz filmova i pozorišta. Takođe, postavljene su dve izložbe – jedna je posvećena Živojinovićevom radu na filmu, dok je druga posvećena njegovim teatarskim ulogama.

Na svečanom otvaranju, brojni poštovaoci Bate Živojinovića su imali priliku da se susretnu sa njegovim naslednikom, sinom Miljkom, koji je otkrio legat svog oca. Okružen ljubavlju svojih obožavalaca, Miljko je istakao značaj ovog događaja za njegovu porodicu i za kulturu uopšte i istakao u ime porodice „da je presrećan što je „Bata ušao u Partenon srpskog filma“.

Image

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić kazao je da je najveći kvalitet Bate Živojinoviča moć tranformacije.

„Bata Živojinović je bio glumac najpre u okviru partizanskog filma, u kojima je igrao heroja. Podjednako se dobro snalazio u svim vidovima ovog žanra pa ga srećemo i u epskim spektaklima, vestern varijantama Žike Mitrovića, kao i u takozvanom stripovskom izrazu u režiji Šibe Krvavca. Njegova pojava je tako postala simbol koliko god se menjali zapleti i okolnosti ona nadilazi sve pojedinačne uloge i objedinjuje ih u jednu veliku ulogu celokupnog žanra“ kazao je Pantelić i dodao da postoji i crnotalasna linija Živojinovićevog stvaralaštva u saradnji sa Žikom Pavlovićem, Sašom Petrovićem, Antom Babajom… i drugim rediteljima jugoslovenskog modernizma.

Pored predstavnika Jugoslovenske kinoteke i Batinih kolega i prijatelja, na otvaranju su bili prisutni i predstavnici Filmskog festivala u Sopotu i Gradske opštine Sopot. Sopot je bio mesto gde je Bata Živojinović proveo veliki deo svog života i gde je bio izuzetno popularan među meštanima. On je bio čest gost u Sopotu, a njegove uloge u filmovima snimljenim na ovom području ostali su upamćene kao klasici u domaćoj kinematografi.