U podne će se oglasiti zvona na crkvama u Srbiji

Danas u podne, zvona na pravoslavnim hramovima širom Srbije zvoniće po blagoslovu patrijarha SPC Porfirija, u znak molitve „za spasenje srpske države i naroda“. Ova inicijativa dolazi u trenutku kada se u Generalnoj skupštini UN u Njujorku raspravlja i glasa o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U saopštenju Srpske pravoslavne crkve (SPC), navedeno je da će zvona zvoniti kako bi pozvala „verni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u organizaciji Ujedinjenih nacija“.

„Njegova Svetost pozvao je pravoslavne vernike da se ujedine u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim sa kojima vekovima delimo zajedničku istoriju sa biblijskom verom u srcu i na usnama – Živ je Gospod naš. Živa će biti i duša naša. Hristos Vaskrse“, stoji u saopštenju.

Zvona će zvoniti kao simbol zajedništva i molitve za mir i pravdu, što je, prema rečima SPC, od ključnog značaja u ovim trenucima. Ovaj čin je takođe i izraz solidarnosti i podrške svim pravoslavnim vernicima u njihovoj težnji ka očuvanju mira i pravde.

Danas će se u Generalnoj skupštini UN odlučivati o rezoluciji koja se tiče genocida u Srebrenici, što dodatno podiže tenzije i osećaj neizvesnosti među mnogim građanima Srbije.