Udruženje Stara Bežanija obeležilo godišnjicu postojanja zajedničkim ručkoma na Jocinoj adi

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan, prisustvovao je juče obeležavnju 18 godina postojanja Udruženja „Stara Bežanija“ i tradicionalnom okupljanju Bežanijaca na „Pasuljijadi“, zajedničkom ručku stanovnika Bežanije i njihovih prijatelja na obali reke Save.

Kako je juče više puta ponovljeno tokom zajedničke trpeze u restoranu „Sava Sava“, Bežanijci su se pre nego što je restoran otvoren, od davnina okupljali na Jocinoj adi, jedinoj parceli na Savskom nasipu koja je ostala u stopostotnom vlasništvu porodice Kovačević sa Bežanije.

-Pored toga što kao gradska opština rešavamo ili posredujemo u rešavanju egzistencijalnih, životnih problema svih stanovnika Novog Beograda, radujemo se da smo deo i ovakvih manifestacija, okrenutih ka očuvanju tradicije i podsećanju na to šta su nam ostavile generacije pre nas – rekao je predsednik opštine u neformalnom obraćanju Bežanijcima. – Rešavamo i rešavaćemo probleme lokalne infrastrukture, čistoće i zelenila, a uskoro će kroz Staru Bežaniju i Ledine proći gasovod, pa ćete imati mogućnost da se rešite i muka sa ugljem, peletom i drvima. S druge strane, potrudićemo se da i kroz ovakva okupljanja, podsetimo Novobeograđane da naselje Bežanija postoji 500 godina – poručio je Bovan.

Okupljanju Bežanijaca i njihovih prijatelja prisustvovao je i direktor TV „Areana sport“ Nebojša Žugić, a u ime Udruženja „Stara Bežanija“, komšijama i gostima juče se obratio Željko Matijašević.

On je naglasio da su žitelji Bežanije pre 18 godina odlučili da formalizuju okupljanja i osnuju udruženje kako bi od zaborava sačuvali ljude i vekove, očuvali identitet, lakše rešavali lokalne probleme, a svoje naselje učinili lepšim mestom za život.

Naslednik Jocine ade Dušan Kovačević je podsetio da je Novi Beograd nikao na imanjima Bežanijaca i da je ovo naselje svojevremeno bilo opština.

-Red je da i mi, mlađi Bežanijci, sačuvamo sećanje na ono što su baštinili naši očevi i dedovi i da se potrudimo da se istorija ne zaboravi – kaže Kovačević.

www.novibeograd.rs