Uskršnji karneval na Vračaru

Na već tradicionalnom mestu okupljanja vračaraca, ali i svih građana Beograda, na platou pored Kalenić pijace, u Viškoj, 15. i 16. aprila svečano je otvoren prvi Uskršnji karneval na Opštini Vračar. Ovo je još jedna u nizu lepih, humanitarnih manifestacija kojoj se zdušno pridružila Opština Vračar, imajući njen dobrotvorni karakter i veliki potencijal u vidu. Karneval je svečano otvorio predsednik Gradske oopštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković i toplom dobrodošlicom pozdravio brojne radosne posetioce: „Dragi vračarci, draga deco presrećan sam što smo se na Veliku subotu okupili u ovako lepom broju zbog prvog Uskršnjeg karnevala na Vračaru. Ovo je porodično okupljanje povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, a postarali smo se da uspešno kroz muzičke, plesne numere, perkusioniste, mažoretkinje, predstave, ulične zabavljače, ali i takmičenja u puzanju beba i kucanju jajima i izborom najlpše oslikanih jaja nagradimo i dodatno uveselimo mališane. Želimo da vam u ova dva predstojeća osunčana dana, na kultnom mestu, na Viškom trgu u ime Gradske opštine Vračar, moje lično ime i mojih saradnika čestitamo od srca najveći hrišćanski praznik Uskrs. Hristos Vaskrse, živeli. Želimo vam mnogo zdravlja, sreće i da se što češće sastajemo ovako veseli i radosni“.

Image

Organizator Saša Stamenković je s oduševljenjem pozdravio svesrdni i entuzijastični poziv Opštine Vračar da se priključi manifestaciji i izrazio nadu da će od sledeće godine važnost ovog događaja, koji akcenat stavlja na humanitarnu delatnost, prepoznati i ostale gradske opštine. Stamenković je izjavio: „Sledeće godine ćemo napraviti jednu veliku povorku koja će obići sve lokacije Karnevala. Beograd, na žalost, još nema karnevalsku kulturu, ali Vračar je uz Palilulu i Zemun prepoznao njegovu važnost. Uskrs je važan datum i zato smo osmislili ovako bitnu manifestaciju, jer ovaj praznik doživljavamo kao slavu života i otelotvorenje radosti života, a ujedno i fantastičan povod da akcijama pomognemo u čemu su sve škole Vračara učestvovale. Kupovinom ovih divno oslikanih jaja naših mališana, ljudi doniraju novac, a sva prikupljena sredstva dajemo pobedničkoj školi, koja dalje odlučuje preusmeravanje sredstava onima kojima je to najpotrebnije. Naše geslo je „Kada god možemo, pomozimo!“.

Image

Manifestaciji su, uz predsednika Gradske opštine Vračar, prisustvovali i v.d. načelnik uprave Opštine Vračar Gordana Basta, šef kabineta predsednika Nikola Jelenković, narodni poslanik dr Uglješa Mrdić, članovi Veća Gradske opštine Vračar Marko Radunović i Željko Nikčević. Porodična atmosfera obasjana sunčevim zracima je privukla brojne posetioce, a „Džumbus animatori“ su se vredno postarali za osmehe, koji su dodatno ukrasili plato Viške. Uskršnji karneval se već pola decenije održava u Beogradu, a ovo je samo početak jednog divnog prijateljstva i buduće uspešne saradnje sa Opštinom Vračar.

www.vracar.rs