ZAVRŠEN PROJEKAT „KUĆICA ZDRAVLJA“ NA VRAČARU

Povodom završetka projekta „Kućica zdravlja“, koji se od 20. jula realizovao na opštini Vračar, za jutarnji Dnevnik Radio-televizije Srbije govorio je predsednik Gradske opštine Vračar i interventni kardiolog akademik prof. dr Milan A. Nedeljković.

„Opština Vračar u saradnji sa DZ ‘Vračar’ započela je ovaj projekat u okviru kojeg su stručni medicinski timovi, u svojevrsnoj mobilnoj ambulanti, građanima pružali različite vrste pregleda bez zakazivanja, uputa i zdravstvene knjižice. Lekari su svaki dan obavljali preko 140 pregleda. O značaju ovog projekta za naše sugrađane govori i činjenica da je tokom internističkih pregleda kod desetine pacijenata uočena promena u EKG nalazu, i oni su upućeni u Urgentni centar, gde su odmah sprovedeni u salu, kako bi im se ugradili stentovi. Važno je napomenuti da se vršio i pregled abdomena sa posebnim osvrtom na aneurizmu aorte, gde je kod pet pacijenata utvrđeno da postoji proširenje aorte preko 5,5 centimetara, i oni su upućeni kod vaskularnog hirurga. Izuzetna je velika smrtnost kod rupture aneurizme aorte i veoma je značajno što su lekari na vreme uočili promene kod ovih pacijenata. Takođe, radiolozi su obavljali pregled karotida, na kojima su uočili stenoze i ti pacijenti su dalje zbrinuti“, izjavio je akademik prof. dr Milan A. Nedeljković.

Prvi čovek Opštine Vračar je istakao da su građani zadovoljni akcijom koja se realizovala, jer su im pregledi bili lako dostupni. Projekat „Kućica zdravlja“ realizovao se na opštini Vračar u periodu od 20. jula do 18. avgusta.

www.vracar.rs