Beograd svetska destinacija u kategoriji city breaka

Pod sloganom „Avantura počinje ovde“ na Beogradskom sajmu je od 22. do 25. februara održana prvoklasna turistička manifestacija skup celog regiona jugoistočne Evrope i drugih delova sveta 45. Medjunarodni sajam turizma. Tradicionalno, na sajmu su učestvovale  najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori.

Ako pitate nekog ko je posetio Beograd šta je to što je najupečatljiviji utisak u vezi sa gradom , večina će reći da je u pitanju atmosfera grada odnosno ljudi. Upravo zahvaljujuči tome Beograd se nalazi na listama evrospkih turističkih atrakcija . Medju atrakcijama kao što su Knez Mihajlova, Kalemegdan , Pobednik, Beograd na vodi, Savski trg ,Konak Knjeginje Ljubice , Kosančićev venac svakako se nalazi i Skadarlija. Skadarlija je u prvoj polovini dvadesetog veka bila centar boemskog života u Beogradu , mesto gde su se okupljali pesnici, pisci i slikari. Kafane u tom periodu opstale su do danas u skoro neizmenjenom obliku i zadržale su duh te ere. Ovu ulicu često porede sa pariskim Monmartom kako po izgledu tako i po uzbudljivoj umetničkoj atmosferi.

Govoreći za naš portal ,Miodrag Popović direktor Turističke organizacije Beograd kaže:

„Kada je Beograd u pitanju 2023. godina ponovo je bila rekordna , sve godine nakon 2014. su rekordne . Zanimljivo je da je 2021. godina je bila rekordna u odnosu na 2019., čitav svet govori o 2019. kao najboljoj godini pre korone ali su Beograd i Istanbul jedine dve destinacije u Evropi koje su već 2021.  potpuno oporavile od korone.2023 godina je takodje bila rekordna za Beograd sa 32 miliona dolazaka i 3,5 miliona noćenja zvanično .Sa prihodom od milijardu i dve stotine miliona evra , tako da je u Beogradu naunosnije baviti se turizmom odnosno sektorom usluga vezanih za turizam,a 85 posto gostiju u Beogradu su stranci . Svaka uspesna i rekordna godina vas obavezuje da budete bolji i sledeće godine a zamah postoji već od 2014. Svake godine morate biti novi, sveži, bolji morate više biti prisutni u čitavom svetu  jer Beograd odavno više nije regionalni, bio je Evropska a sad je svetska destinacija u svojoj kategoriji city breaka“.

„Beograd i Novi Sad odavno su jedinstvena destinacija a očekujemo da će se proširiti i do Subotice naročito nakon voza kojim ćemo do kraja godine stizati iz Beograda do Subotice za sat i deset minuta, mislim da će ova godina od tog trenutka biti obležena dolaskom gostiju iz Evrope“, ističe Popović.