Đerlek: Koliko god da nam je Kovid zadao problem, on nam je i otvorio oči

„Samo jak zdravstveni sistem može biti jedan od četiri stuba jake države“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek gostujući na TV Fruška gora.

„Ako uporedim stanje od pre 30 godina kada sam ja počeo, sa sadašnjim stanjem u zdravstvu, mogu da kažem da je naročito poslednjih deset godina država uložila mnogo više nego što je tada ulagala“, rekao je Đerlek.

On je napomenuo da sa takvim trendom treba nastaviti i u budućnosti, jer se ulaganje u zdravstvo direktno odražava na zdravlje nacije.

„Snaga našeg zdravstva i jačina države posebno se pokazala tokom epidemije korona virusa, kada smo upali u veliki problem, jer je ceo svet bio u problemu sa nepoznatim virusom, ali ujedno nam je i otvorio oči u smislu da ne dižemo paniku, ali i da se bolje organizujemo i shvatimo koliko je važno ulaganje u zdravstvo“, rekao je Đerlek.

U to vreme kako kaže obratio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa idejom da naprave vojnu bolnicu u Novom Pazaru, kako bi se pokazala briga o sugrađanima, što je, kako je naveo, Vučić odmah prihvatio te je Novi Pazar u roku od nekoliko sati dobio kovid bolnicu.

„Druge države su mislile da ćemo doživeti potpuni kolaps, a mi smo se pokazali kao ni jedna druga država u okruženju“, naveo je i pojasnio: „Imati vizionara za predsednika pomoglo nam je da istovremeno pravimo i nove bolnice i borimo se sa epidemijom“.

Cela emisija sa gostovanjem državnog sekretara dr Mirsada Đerleka može se pogledati večeras od 20 časova na programu Televizije Fruška gora.

www.rtvcentarsrem.rs