Martovski festival u znaku priče o „malim ljudima“

  1. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Ovaj filmski festival ujedno jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Evropi i svetu, prošle godine obeležio je 70 godina od osnivanja, jubilej kakav do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Martovski festival ove godine trajaće 5 dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona, prenose organizatori.

Na svečanom otvaranju festivala, 26. marta biće održana svetska premijera filma „Sanjalice“ (2024 / 69′) u režiji Vladimira Petrovića, koji je uz Matiju Jovandića i potpisnik scenarija.

Publika će imati priliku da na Martovskom festivalu ove godine vidi i ekskluzivnu, regionalnu premijeru filma „Nikola Pilić – Legenda“ (2024 / 62’), priču o čoveku koji stoji iza modernog tenisa i koji je bio akter velikih promena u istoriji tenisa tokom šest decenija.