Mladi u poseti Muzeju pozorišne umetnosti Srbije

Deo programa Radionica kreativnog pisanja na Zvezdarijadi – festivalu kulture mladih, koje organizuje Udruženje „Riznica reči“ pod pokroviteljstvom Gradska opština Zvezdara, jeste i poseta institucijama kulture.

Voditeljke radionica, Radica Smiljković i Dana Ćirić, profesorke književnosti, su tim povodom organizovale posetu Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Mladi polaznici kreativnog pisanja su se upoznali sa postavkom posvećenoj Soji Jovanović, prvoj filmskoj i televizijskoj rediteljki, kojoj je pozorišni put utrla Milka Marković.

Image

Mladi su čuli koliko dugo postoji muzej kao institucija, ko je inicijator njegovog ustanovljenja, koliko je Nušićeva inicijativa čekala realizaciju, u kom objektu se muzej nalazi i šta sve predstavlja dokument u protoku vremena, a sa tim ih je upoznala Aleksandra Milošević, teatrolog i autor postavke „Soja Jovanović – Pozorišno delo“.

Vođena izložba omogućila je mladima da saznaju ko je bila Soja Jovanović, kakav je njen doprinos pozorištu i pozorišnoj umetnosti, ko su sve bili njeni saradnici i šta je bilo neophodno da se pored znanja desi kako bi pozorišna predstava bila uspešna, ali i moderna za to vreme.

Među dvanaest polaznika radionica koji su bili na izložbi ima i onih koji će sutra pisati scenarija za pozorišne predstave ili filmsku produkciju, ali i onih koji su zainteresovani za studije režije pa su im saznanja o pozorištu i odgovori na brojna pitanja svakako od važnosti kako bi valjano sagledali svoj budući poziv.

www.zvezdara.rs