Potpisani ugovori o sufinansiranju programa energetske sanacije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi. U okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“, to Ministarstvo će izdvojiti jednu milijardu, a opštine odnosno lokalne samouprave 800 miliona dinara. Ugovor je, u ime Gradske opštine Zvezdara, potpisao predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić, a događaju je prisustvovala članica Veća GO Zvezdara dr Gordana Mišev.

Ministarka Đedović je rekla da ovaj program Ministarstvo uspešno sprovodi već tri godine i da je ovo pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele. Zahvaljujući tome 8 do 9.000 domaćinstava smanjiće potrošnju energije, uz uštedu od 90 miliona kilovat sati. Projekat će trajati pet godina a javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti, a za to će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke i drugih finansijskih institucija.

Jeremić je zahvalio Ministarstvu i istakao da je Opština Zvezdara prepoznala značaj energetske efikanosti kao jedan od prioritetnih ciljeva koji utiče na poboljšanje kvaliteta života stanovnika Zvezdare.

„Drago mi je što će Opština Zvezdara, zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, i ove godine omogućiti svojim građanima da poboljšaju kvalitet života svojih porodica i da pozitivno utiču na životnu sredinu”-rekao je Jeremić istakavši da na ovaj način Zvezdara postaje opština koja je sve pogodnija za život o čemu svedoči i stalno povećanje broja stanovnika na njoj.

www.zvezdara.rs