U VELIKOM BORKU OBELEŽENA 218. GODIŠNJICA OSNIVANJA PRAVITELJSTVUJUŠĆEG SOVJETA SRPSKOG

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti ispred spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku kao i prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležena je 218-a godišnjica osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog.

  1. avgusta 1805. godine, u Velikom Borku u kući kneza Sime, tada Simeona Markovića, osnovan je Praviteljstvujušći Sovjet serbski. Bio je to najznačajniji potez ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, usmeren ka uspostavljanju organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.

Praviteljstvujušći Sovjet serbski objedinjavao je napore ustanika i doprinosio da se sa uspehom razvija oslobodilačka borba. Formiranjem Sovjeta stvoreni su uslovi za brži ekonomski, društveni o kulturni razvoj Srbije.

Iako je delovao svega nekoliko godina Praviteljstvujušći Sovjet srpski predstavljao je, pored Skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti, čime je Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine. Za prvog predsednika Sovjeta izabran je Prota Mateja Nenadović, a za prvog sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović.

Državnoj ceremoniji, čiji je organizator bio Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem , predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rukovodstvo Gradske opštine Barajevo na čelu sa predsednikom Slobodanom Batom Adamovićem kao i predstavnici brojnih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Venac na spomen obeležje knezu Simi Markoviću ispred Gradske opštine Barajevo položili su predsednik opštine Slobodan Bata Adamović, predsednik Skupštine opštine Darko Paunović i zamenik predsednika opštine Slavko Gajić.

Na početku današnje ceremonije prisutni su minutom ćutanja odali počast tragično nastradalom v.d.pomoćniku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milošu Kovačeviću koji je i sam učestvovao u organizaciji današnjeg događaja.

Nakon ceremonije polaganja venaca prisutnima se obratio predsednik Skupštine Gradske opštine Barajevo Darko Paunović koji je između ostalog istako da obeležavanjem ovog značajnog datuma srpske istorije prenosimo poruku da žrtve i herojstvo naših predaka nisu bile uzaludne. Stvaranje Sovjeta je bio odraz potrebe oslobodilačke borbe srpskog naroda da se posle dugih pet vekova ropstva oslobodi turske vlasti.

Ministar Selaković je u inspirativnoj besedi govorio o istorijskom značaju osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog čijim osnivanjem su udareni temelji moderne srpske države. On je takođe napravio istorijsku paralelu između položaja srpskog naroda u tadašnjem istorijskom trenutku i položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji danas. Selaković je istakao i da je reč „sloboda“ imala isto egzistencijalno značenje i pre više od dva veka kao i u današnje vreme . Obeležavanje 218 godina osnivanja Praviteljstvujušćeg Sovjeta srpskog završeno je pozorišnom monodramom, po romanu Milovana Vitezovića, „Miloš Veliki-Knjaz srpski“ u izvođenju dramskog umetnika Aleksandra Dunića.

www.barajevo.rs